Het lijkt misschien niet het beste idee om een glas wodka te drinken dat geproduceerd is met radioactief graan uit de omgeving van Tsjernobyl, waar ruim 30 jaar geleden een van de ernstigste kernrampen ooit plaatsvond. Toch willen wetenschappers met hun Wodka Atomik aantonen dat dat best kan.

De wetenschappers doen al jarenlang onderzoek in de rondom de reactor die in 1986 ontplofte. Het is tot op de dag van vandaag het zwaarste ongeval met een kerncentrale en het is nog steeds gevaarlijk voor je gezondheid om in het gebied rond te lopen. Er woont bijna niemand meer – dat is niet toegestaan. En dus is het ook absoluut niet toegestaan om er landbouw te bedrijven.

Toch zijn sommige delen van het gebied veiliger dan veel mensen denken, zegt professor Jim Smith tegen de BBC. “Er zijn plekken met veel straling, maar in veel andere delen van het gebied is de hoeveelheid straling lager dan in delen van de wereld die relatief veel natuurlijke achtergrondstraling hebben”, zegt hij.

“Het grote probleem in deze regio is dat de mensen die er wonen, geen gezond dieet kunnen volgen, geen toegang tot goede gezondheidszorg hebben en geen baan hebben.”

Geen straling in de wodka

Dat zat Smith dwars, en dus trok hij met andere wetenschappers naar het gebied om te zien of het ze zou lukken om iets te produceren zonder straling. En dat is nu gelukt: ze plantten de zaden, verbouwden de rogge en stookten daar wodka van met grondwater uit het gebied.

Is dat dan niet gevaarlijk om te drinken? Nee, legt Smith uit aan de BBC. "Iedere scheikundige kan je vertellen dat als je iets destilleert, de onzuiverheden achterblijven in het restproduct." Dat is dus ook bij het stoken van wodka zo. "We hebben aan onze vrienden van de Universiteit van Southampton gevraagd om de wodka te testen op radioactiviteit, maar ze konden niets vinden."

Sterker nog: hij is best lekker, zegt een deskundige van een cocktailbar in Londen tegen de BBC. "Er zitten veel fruitige tonen in en je kunt de rogge nog steeds proeven", aldus Sam Armeye. "Ik zou er absoluut een klassieke martini mee maken, maar het is ook lekker om 'm te mixen met champagne."

Er is nu nog maar één fles van de Wodka Atomik, maar de wetenschappers hopen er dit jaar nog 500 te produceren. Die flessen willen ze verkopen aan de vele toeristen die naar de regio komen.

Het geld dat ze daarmee verdienen, wil Smith vervolgens weer in het gebied stoppen. "Want ik denk dat nu, 30 jaar na de ramp, economische ontwikkeling de belangrijkste focus zou moeten zijn voor de regio, niet de radioactiviteit."

Lees meer over Tsjernobyl: