Moet Rusland het recht worden ontnomen om het WK voetbal in 2018 te organiseren? De Britse vicepremier Nick Clegg vindt van wel, maar wereldvoetbalbond FIFA denkt dat dat niet de oplossing is.
Na de vliegtuigramp in de Oekraïne, met mogelijke betrokkenheid van Rusland, wordt van diverse kanten aangedrongen op een boycot van het WK voetbal in Rusland in 2018.
Onder anderen oud-international John van ’t Schip maakte zich hard voor een boycot. “Ik zeg oproep aan KNVB, Nederlandse regering en FIFA om WK 2018 in Rusland te boycotten!!”, liet Van ’t Schip via Twitter weten.
Hij kreeg zondag bijval van de Britse vicepremier Nick Clegg, die zondag in een interview in The Sunday Times ook oproept tot een boycot naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne, waarbij 194 Nederlanders omkwamen. Volgens hem is het toestel van Malaysia Airlines neergehaald door rebellen die door Rusland zijn geholpen.
De vicepremier noemt het ‘ondenkbaar’ dat de Russische president Poetin de eer heeft het grote evenement te organiseren. “Dat zou de rest van de wereld zwak en huichelachtig maken”, zegt hij in de Britse krant.
FIFA: boycot Rusland 2018 niet de oplossing
Wereldvoetbalbond FIFA denkt echter dat een boycot van het WK voetbal in Rusland in 2018 niet tot een oplossing leidt. "Het boycotten van sportevenementen heeft in het verleden aangetoond dat dit niet bepaald de meest effectieve manier is om problemen op te lossen", aldus de FIFA in een verklaring.
"Dat geldt ook voor isolatiepolitiek. De FIFA is er juist van overtuigd dat voetbal en met name het WK kan worden gebruikt om tot een oplossing te komen. Het WK in Brazilië heeft onlangs zijn kracht bewezen en dit kan ook voor het WK in 2018 in Rusland gelden. Voetbal is niet de oplossing voor alles, maar kan wel voor constructieve dialogen zorgen."
De FIFA zegt ook niet te willen weglopen van de situatie. "We veroordelen elke vorm van geweld, we willen onze toernooien daarom gebruiken om te zorgen voor dialoog, vrede en begrip tussen landen."
Voetbalbonden: discussie WK te vroeg
De KNVB wilde zich eerder deze week nog niet uitlaten over een mogelijk boycot. De voetbalbond wil deze discussie pas voeren als het onderzoek naar de vliegramp is afgerond.
Ook de Engelse voetbalbond liet weten zich voorlopig terughoudend op te stellen. "Dat is te prematuur. Zo'n beslissing kun je niet nemen op grond van gebeurtenissen in een week. We moeten hierbij toch vooral naar de lange termijn kijken", zei voorzitter Greg Dyke dinsdag in het Britse parlement.
Volgens sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake zou een totale sportboycot vanuit de hele wereld richting Rusland, inclusief het WK voetbal in 2018, een goede maatregel kunnen zijn. "Daarmee raak je Poetin in zijn ziel", liet hij via Twitter weten.
Olympische Winterspelen in Sotsji
Natuurlijk werd er begin dit jaar een ander groot sportevenement in Rusland georganiseerd, namelijk de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ook toen was er discussie over Poetin, met name om zijn opvattingen over homorechten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima dronken in het Holland Heineken House zelfs een biertje met de Russische president.
Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, refereerde zondag in een persoonlijke blog op de website van NOC*NSF aan de Winterspelen. "Jammer dat de Olympische Winterspelen, eerder dit jaar, niet de verzoening hebben opgeleverd waar we stiekem wél op hoopten destijds. Zie de maatschappelijke discussies over het WK voetbal in 2018 in Rusland al op ons afkomen. Dat wordt nog een hele klus voor de KNVB en voor NOC*NSF", aldus Dielessen.
"Terugkijkend naar de Olympische Winterspelen kan ik, eerlijk is eerlijk, niet anders dan met gemengde gevoelens terugkijken op die memorabele ontmoeting met Poetin."
Omkoping bij toewijzing
Overigens ligt het WK voetbal in Rusland nog om een andere reden onder vuur. FIFA komt in de eerste week van september naar buiten met het rapport over de toewijzing van de WK's aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022. Bij de toewijzing zou mogelijk sprake zijn geweest van omkoping.
Beide toernooien werden in december 2010 op één congres van de FIFA toegewezen aan de organiserende landen. Hoewel beide toewijzingen worden onderzocht, ligt vooral de keuze voor Qatar onder vuur.
De Britse krant The Sunday Times berichtte op 1 juni dat het land het WK heeft binnengesleept door functionarissen van de FIFA met miljoenen euro's te belonen in ruil voor hun stem. Ook de uitbuiting van en de onveilige werkomstandigheden voor de stadionbouwers hebben voor veel kritiek gezorgd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl