Het Duitse fintechbedrijf Wirecard is zwaar in de problemen gekomen door grote boekhoudfraude.

Wirecard richt zich net als het Nederlandse Adyen op het faciliteren van online betalingen voor e-commercebedrijven.

Als Wirecard daadwerkelijk failliet gaat, kunnen concurrenten daar maar beperkt van profiteren, verwacht analist Neil Campling.

Het Duitse fintechbedrijf Wirecard balanceert op de rand van faillissement, na de aanvraag voor uitstel van betaling die afgelopen week werd ingediend.

Wirecard fungeert, net als de Nederlandse betalingsverwerker Adyen, als tussenschakel bij online betalingen tussen consumenten en bedrijven.

Lees ook: Winst en omzet van Amsterdams fintechbedrijf Adyen blijven razend snel stijgen – daar betaal je als belegger ook een hoge premie voor

De inmiddels opgestapte CEO van Wirecard, Markus Braun, claimde in mei nog dat Wirecard fundamenteel gezond was. “Als het stof is neergedaald, staat er nog steeds een bedrijf dat een operationele winst van een miljard euro haalt en tot de snelstgroeiende in de sector behoort”, tweette Braun.

Screenshot 2020 06 25 at 20.35.56

Bron: @_MarkusBraun/Twitter

Afgelopen week bleek dat een bedrag van bijna 2 miljard euro aan bezittingen uit de jaarrekening in werkelijkheid nooit heeft bestaan. Braun is in Duitsland gearresteerd en na betaling van een borg van 5 miljoen euro voorlopig vrijgelaten.  

De Duitse financiële toezichthouder is druk bezig met een onderzoek om uit te vinden wat er mis is gegaan bij Wirecard. Intussen duikt de vraag op of concurrenten kunnen profiteren van een eventueel faillissement van Wirecard.

Het omvallen van Wirecard levert concurrenten weinig op

Als Wirecard omvalt, levert dat concurrenten maar heel weinig additionele omzet op, verwacht analist Neil Campling van Mirabaud Securities. De reden: veel transacties bij Wirecard lijken in werkelijkheid nooit te hebben plaatsgevonden.

“Mogelijk liggen er wat kruimels voor Adyen, Square en PayPal. Maar waarschijnlijk heeft Wirecard nooit de 300.000 klanten gehad die het bedrijf beweerde te hebben”, aldus Campling. Hij denkt dat er maar een handvol echte klanten zijn die overstappen naar concurrenten.

Analist Campling verwacht niet dat Wirecard overleeft. Het bedrijf heeft zijn inziens geen bezittingen die enige waarde kunnen opleveren en is daarmee ten dode opgeschreven.

LEES OOK: Adyen-miljardair Pieter van der Does rijdt in een 15 jaar oude Volvo – en de cv-ketel repareert hij het liefst zelf