De voormalige topman van het Duitse betalingsbedrijf Wirecard, Markus Braun, is gearresteerd. Hij stapte vorige week op na een omvangrijk boekhoudschandaal.

Accountantskantoor EY zegt aanwijzingen te hebben gevonden voor fraude bij Wirecard, met een gat in de financiën van bijna 2 miljard euro.

Maandag zei Wirecard dat de vermiste miljarden mogelijk nooit hebben bestaan.

De Duitse betalingsverwerker raakte in enkele dagen ruim 80 procent aan beurswaarde kwijt. Dinsdag veerde het aandeel weer iets op.

De vorige week abrupt opgestapte topman van het door een omvangrijk boekhoudschandaal getroffen Wirecard, is gearresteerd. Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt Markus Braun ervan samen met anderen de omzetcijfers valselijk te hebben opgevoerd.

Braun gaf zichzelf aan bij de autoriteiten, nadat er een arrestatiebevel was uitgegaan. Dinsdag werd hij op borgtocht vrijgelaten, voor een borg van 5 miljoen euro.

Vorige week donderdag werd bekend dat Wirecard een gat in zijn financiën van bijna 2 miljard euro heeft en dat accountantskantoor EY aanwijzingen voor fraude had ontdekt bij het bedrijf. De publicatie van het jaarverslag over 2019 werd daarom opnieuw uitgesteld. 

Wirecard trok maandag zijn financiële resultaten over 2019 en het eerste kwartaal in.

Twee Filipijnse banken weten van niks

Er werd vermoed dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen.

De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit een klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

Wirecard deed vrijdag aangifte van fraude en zei slachtoffer te zijn van "gigantische oplichting". Het bedrijf is nu in gesprek met zijn geldschieters over extra financiering om de crisis te overleven en bekijkt mogelijkheden rond kostenbesparingen, desinvesteringen en het stopzetten van bepaalde activiteiten.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft Wirecard afgewaardeerd naar junkstatus, wat inhoudt dat er grote financiële risico's zijn rond de onderneming.

Wirecard maakte maandag bekend dat bijna 2 miljard euro aan banktegoeden die vermist zijn geraakt bij het bedrijf mogelijk nooit hebben bestaan.

Wirecard verliest ruim 80% aan beurswaarde in enkele dagen

Op de beurs van Frankfurt ging het aandeel Wirecard in de DAX-hoofdindex keihard onderuit door de affaire. De Duitse betalingsverwerker raakte in enkele dagen ruim 80 procent aan beurswaarde kwijt.

Dinsdag veerde de koers iets op (15 procent). Wirecard noteerde dinsdagmiddag net iets boven de 17 euro.

Voor de zware klappen door de boekhoudfraude was het aandeel nog meer dan 100 euro waard. In het voorjaar van 2018 piekte de waarde van het aandeel op bijna 200 euro.

Wirecard ligt al langer onder het vergrootglas van toezichthouders

De Duitse autoriteiten, waaronder beurstoezichthouder BaFin, zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent ook invallen werden gedaan om informatie op te sporen. Wirecard zei eerder aangifte te doen van de fraude en verklaarde dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is van "gigantische oplichting".

De Britse zakenkrant Financial Times zette vorig jaar documenten van het bedrijf online waaruit volgens de krant blijkt dat Wirecard cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze heeft opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Wirecard ontkende destijds de boekhoudfraude nog stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.