De winter is in Nederland ver te zoeken. Kou en regen zijn er wel, maar een mooi pak sneeuw zit er niet in. Voor een skivakantie in de sneeuw zul je sowieso honderden kilometers moeten reizen. Jaarlijks trekken zo’n 850 duizend Nederlanders eropuit voor de wintersport. Wat ben je dan kwijt aan brandstofkosten als je met de auto naar Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk rijdt?

Bij een wintersportvakantie betaal je niet alleen de accommodatie en je verblijf, ook de reis kan een aardige kostenpost zijn. Business Insider berekende wat een autoreis naar de tien populairste wintersportbestemmingen kost.

We hanteren hierbij een toplijst van 10 populaire wintersportbestemmingen volgens de ANWB. Dat zijn Gerlos, Neukirchen am Grossvenediger, Sankt Jakob Defereggental, Bad Gastein en Wagrain in Oostenrijk; in Frankrijk gaat het om de ski-oorden Val d’Isère en Valmorel; in Zwitsersland zijn Zermatt en Sils populair en Italië doet mee met Selva Gardena.

Via Google Maps bekeken we de afstand tot elke topbestemming vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht.

We geven een indicatie van de kosten als je rijdt met een diesel, een Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 88kW/120pk. Ook hebben we geschat wat je kwijt bent met een benzine-auto, een Volkswagen Passat 1.5 TSI.

Dit ben je kwijt aan autokosten voor 10 populaire wintersportbestemmingen

De wintersport begint met een autoreis van tussen de 900 en 1100 kilometer, gemeten volgens de snelste route die we ontlenen aan Google Maps.

Volkswagen geeft voor de Passat Variant met een 1.6 TDI dieselmotor een verbruik van 4,3 liter per 100 kilometer. Volgens praktijkschatting van Autoweek zal het verbruik gemiddeld eerder rond de 5,75 liter per 100 kilometer liggen. Laten we aannemen dat je met een liter diesel 17 kilometer haalt.

Bij Volkswagen heeft de 1.5 TSI benzinemotor een verbruik van 5,3 liter benzine op 100 kilometer. Wij gaan uit van de aanname dat je 1 op 15 kilometer haalt op de snelweg, ook gebaseerd op ervaringscijfers van Autoweek.

We rekenen met een gemiddelde dieselprijs van 1,45 euro per liter. In Oostenrijk en Duitsland is diesel wat minder duur dan in Nederland. In Frankrijk zijn de dieselprijzen vergelijkbaar en in Zwitserland is diesel een stuk duurder dan in Nederland.

Als gemiddelde benzineprijs (E5) nemen we 1,60 euro per liter. Wat opvalt is dat in Nederland benzine een stuk duurder is dan in vrijwel alle andere Europese landen. Tanken in Duitsland of Oostenrijk kan een benzinerijder veel geld besparen.

Je krijgt dan het volgende beeld van de kosten van een heen- en terugreis naar de 10 populaire wintersportbestemmingen:

De kosten van tolwegen of een vignet zijn gebaseerd op de Via Michelin-app. Die geeft onder meer informatie over de tol-en vignetkosten bij verschillende bestemmingen. Het is een indicatie. Als er een alternatieve route is of een omleiding kunnen de tolkosten natuurlijk anders uitpakken.

Vind je de verbruikscijfers in de tabel hierboven te rooskleurig? Dit is het beeld als je met een diesel de 1 op 12 haalt en met de benzineauto 1 op 10,5 kilometer.

 

Lees meer over wintersport: