- Volgens het westerse energie-agentschap IEA staat Europa een koude winter te wachten, als het niet snel efficiënter omgaat met energie.
- “Ik zou de rantsoenering van aardgas in Europa niet uitsluiten, beginnend bij de grote industriële faciliteiten”, zegt directeur Faith Birol van het Internationaal Energieagentschap tegen zakenkrant The Financial Times.
- Door een explosie bij een fabriek voor vloeibaar aardgas in de VS, schoten gasprijzen donderdag weer omhoog.
- Lees ook: Olieprijs kan doorstijgen naar $140 per vat, aldus zakenbank Goldman Sachs
Europa moet zich voorbereiden op beperking van het energieverbruik – en dan specifiek een rantsoen voor gas – als er niet snel efficiënter wordt omgesprongen met het energieverbruik en de vraag wordt beperkt.
Hiervoor waarschuwt de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA) Faith Birol in zakenkrant The Financial Times.
Als de aankomende winter streng wordt – terwijl de energievraag in China toeneemt als gevolg van versoepelingen van lockdowns – dan zit er niks anders op dan het energieverbruik in Europa te rantsoeneren, zegt Birol tegen de zakenkrant. Tenzij Europese landen werk maken van het efficiënter omgaan met energie.
Grote fabrieken moeten misschien worden stilgelegd
“Ik zou het rantsoeneren van aardgas in Europa, beginnend bij grote industriële faciliteiten, niet willen uitsluiten”, zegt de IEA-topman.
Birol raadt landen aan om efficiënter om te gaan met energie, in te zetten op duurzame bronnen en "het beste maken van bestaande" energieopslag om goed beslagen ten ijs te komen aankomende winter. Volgens hem zijn dit betere opties dan het starten van nieuwe grote fossiele brandstofwinningsprojecten in de regio.
De waarschuwing van het westerse energieagentschap komt nadat zowel Duitsland en Oostenrijk de afgelopen weken zelf aan de bel trokken over de staat van hun energievoorraden. Volgens Berlijn moeten grote industriële bedrijven mogelijk stilgelegd worden als de situatie verslechtert.
In Nederland waarschuwde een onafhankelijke adviesclub van de regering, de Mijnraad, begin deze maand dat er voorbereidingen getroffen moeten worden om het Groningenveld meer gas te laten produceren voor noodsituaties.
Europa voelt explosie bij aardgasterminal in Texas
Ondertussen zoeken de VS en de EU manieren om minder afhankelijke te worden van Russisch aardgas. De VS heeft zich daarom in de afgelopen weken ontpopt tot een belangrijke alternatieve energieleverancier voor Europa. Maar dat is niet zonder risico.
Woensdag stelde een explosie bij de Texaanse Freeport LNG terminal - die gebruikt wordt voor de export van vloeibaar aardgas per schip - deze Amerikaanse faciliteit voor zeker drie weken buiten gebruik, meldt persbureau Reuters.
Dit is een van de grootste exportfaciliteiten in Amerika, verantwoordelijk voor 20 procent van alle voor het buitenland bestemde vloeibare aardgas. Donderdag schoten de prijzen van aardgas op groothandelsmarkten in het VK al flink omhoog.
Rusland gebruikt gas en olie als politiek wapen
De zorgen over de levering van voldoende Amerikaans aardgas komen bovenop de toenemende onzekerheid over de aanvoer van Russisch gas, waarvoor vanuit Europa geen officiële boycot is afgekondigd.
Duidelijk is echter dat het Kremlin aardgas in toenemende mate als politiek wapen inzet om landen die Oekraïne steunen te straffen. Zo heeft onder meer Nederland te maken gekregen met een leveringsstop van Russisch aardgas.
Rusland draaide al de gaskraan dicht voor landen als Bulgarije, Finland en Polen, omdat zij weigeren om Moskou in roebels te betalen. Aangezien Rusland bijna hermetisch van het internationale financiële systeem is afgesloten, eist president Vladimir Poetin dat betalingen voor aardgas en olie in de eigen valuta worden betaald.
Niet alleen in Europa voelen landen de energiecrisis. In Pakistan is de werkweek eten dag ingekort om energietekorten en de daaruit voortvloeiende uitval van stroom te bestrijden.