Ondernemers zijn positiever over de orderontwikkeling, maar moeten in de tweede helft van 2013 nog stevige verliezen slikken.
Dat blijkt uit de Winstmeter Ondernemers, de barometer van zakensite Z24 voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten in Nederland.
De Winstmeter Ondernemers voorspelt dat operationele bedrijfswinsten in Nederland in het vierde kwartaal van dit jaar gemiddeld met bijna vijf procent dalen, vergeleken met een jaar eerder.
“De ontwikkeling van bedrijfswinsten is in de zomermaanden een stuk negatiever geweest, vergeleken met eerdere prognoses. Dat werkt door in de tweede helft van het jaar. Winstherstel laat hierdoor nog op zich wachten”, licht Jeroen de Boer van Z24 toe.
Zwakke vraag
Macro-indicatoren zoals energieprijzen en prijzen in de dienstensector duiden op een aanhoudend zwakke vraag. De daling van huizenprijzen vlakte in juli en augustus af, maar er bleef sprake van krimp, blijkt uit gegevens van Het Kadaster. De woningmarkt kan daardoor nog geen stimulans bieden aan de bouw en aanverwante sectoren.
Aan de kostenkant is er wel enige steun voor bedrijven, omdat de loongroei relatief gematigd is, zo blijkt uit loondata van softwarebedrijf en salarisverwerker UNIT4. Loongegevens over het derde kwartaal van 2013 tonen een gemiddelde loongroei van rond de 1,8 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat is een fractie lager vergeleken met de gemiddelde loongroei in dezelfde periode een jaar eerder.
Ondernemers positiever
Bij de algemene financiële gezondheid van bedrijven is er beperkte verbetering zichtbaar. Uit gegevens van adviesbureau Graydon valt af te leiden, dat het aantal Nederlandse bedrijven met een zeer hoge financiële rating in het tweede kwartaal van dit jaar licht is toegenomen, vergeleken dezelfde periode over 2012. Het aantal bedrijven met zeer slechte rating daalde juist.
Meest positief is de ontwikkeling van de orderverwachtingen van bedrijven. Uit vertrouwensindicatoren zoals de Nevi-Index, een maandelijkse peiling onder inkoopmanagers, blijkt dat de Nederlandse industrie sinds juli weer rekent op groei. Niet alleen exportorders trekken aan, ook de verwachtingen voor de binnenlandse orders zijn positiever geworden.
De komende maanden moet blijken of deze omslag in de groeiverwachting, ook daadwerkelijk leidt tot meer afzet en verbetering van de winstgevendheid.
Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (UNIT4)
De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl