De groei van de bedrijfswinsten zet in het derde kwartaal gestaag door. Dat voorspelt de Winstmeter Ondernemers van Z24.

De Winstmeter Ondernemers, de barometer van zakensite Z24 voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten in Nederland, voorziet voor het derde  kwartaal van dit jaar een groei van 1,9 procent.

Daarmee groeien de operationele bedrijfswinsten in Nederland naar verwachting een fractie sterker dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Voor dat kwartaal is de verwachting een plus van 1,6 procent.

De cijfers zijn dit keer niet goed vergelijkbaar met eerdere prognoses, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek  afgelopen maand is overgestapt op een nieuwe methode bij de berekening van het nationaal inkomen, inclusief de bedrijfswinsten. De historische cijfers zijn hiervoor ook gecorrigeerd.

Herstel zet door

De positieve ontwikkeling van de bedrijfswinsten is in lijn met de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) dat de groei van de economie dit jaar vooral van extra bedrijfsinvesteringen en de export komt.

De onverwachte krimp van de Nederlandse economie in de eerste drie maanden van dit jaar had vooral te maken met incidentele factoren: het relatief lage gasverbruik vanwege de zachte winter en de lagere autoverkopen, als gevolg van het wegvallen van fiscale voordelen voor leaserijders.

"De groei van de bedrijfswinsten is niet spectaculair, maar duidt wel op aanhoudend herstel, los van incidentele factoren die in het eerste kwartaal van dit jaar speelden", aldus Jeroen de Boer van Z24.

Groei industrie: export blijft belangrijk

Vertrouwensindicatoren zoals de Nevi-Index, een maandelijkse peiling onder inkoopmanagers, blijven duiden op groei van de industrie. Wel neemt het tempo van de groei iets af en is die nog sterk afhankelijk van de export.

Bij de algemene financiële gezondheid van bedrijven gaat het over een breder front de goede kant op. Uit recente metingen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat het aantal bedrijven met een 'zeer goed' en een 'goed' cijfer voor de kredietwaardigheid in de eerste maanden van dit jaar toeneemt.

Aan de andere kant van het spectrum neemt het aandeel van bedrijven met een 'slechte' rating af, terwijl het aantal bedrijven met een gemiddelde rating vrij stabiel blijft.

Z24 Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (UNIT4)

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Huizenmarkt maakt omslag

Macro-indicatoren zoals prijzen in de dienstensector duiden nog niet op een sterk vermogen van bedrijven om prijzen te verhogen. Maar positief is wel dat de huizenmarkt steeds minder een remmende factor lijkt de worden in de economie. Huizenprijzen  die worden bij gehouden door het Kadaster vlakten in april af en toonden in mei een lichte stijging, vergeleken met een jaar eerder.

Kostendruk bedrijven beperkt

Aan de kostenkant hebben bedrijven in de praktijk nog weinig last van stijgende lonen, zo blijkt uit salarisdata van softwarebedrijf en salarisverwerker UNIT4. Loongegevens over de eerste vijf maanden van dit jaar laten gemiddelde stijgingen van minder dan een procent zien. In juni liep de gemiddelde stijging op naar iets meer dan één procent.

Ook inkoopprijzen van grondstoffen en energie helpen mee. Die liggen voor bedrijven in de eerste maanden van dit jaar pers saldo enkele procenten lager vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook

Thijs Peters: Waarom korter werken en eerder stoppen geen banen oplevert

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl