- Ruim de helft van alle kleine mkb-bedrijven boekte afgelopen jaar een lagere winst dan in 2022.
- Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerde analyse onder ruim 9.000 jaarrekeningen van mkb-bedrijven, uitgevoerd door accountants.
- Hogere personeelskosten zouden bij deze winstdruk een rol spelen.
- Lees ook: Mkb-ondernemers moeten voor kleinere leningen vaker aankloppen bij niet-bancaire partijen die relatief duur zijn
Ruim de helft van alle microbedrijven boekte in 2023 een lagere winst dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van accountantsorganisatie SRA.
SRA analyseerde voor dit onderzoek ruim 9.000 jaarrekeningen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Vier op de tien microbedrijven zag de winst zelfs dalen met 50 procent of meer.
Onder microbedrijven verstaat SRA ondernemingen met twee tot tien medewerkers en een jaaromzet van maximaal 1 miljoen euro.
Winstdaling bij deel groter mkb
Ook onder bedrijven met een omzet van 1 miljoen euro tot 10 miljoen euro steeg afgelopen jaar het aandeel van de ondernemingen die een lagere winst noteerden. Bijna de helft van de bedrijven in deze groep zag de winst dalen.
Van alle mkb-bedrijven met een omzet van 10 miljoen euro of meer ging het om zo'n vier op de tien bedrijven. In 2022 noteerde nog bijna de helft van de bedrijven in deze groep een lagere winst dan het jaar ervoor, zoals hieronder in de tabel te zien.
In het gehele mkb nam de winstgroei afgelopen jaar met ruim 9 procent toe, tegenover een groei van 1,5 procent in 2022. Accountantsclub SRA schrijft dat deels toe aan de lagere grondstofprijzen in 2023.
Wel steeg de omzet van het gehele mkb afgelopen jaar met met slechts 3,6 procent, terwijl de inflatie 3,8 procent bedroeg. Vorig jaar zag het mkb de omzet nog met ruim 13 procent toenemen.
Stijging personeelskosten blijkt uitdaging voor mkb
Dat microbedrijven het uitzonderlijk matig deden, verklaren de onderzoekers vooral door de sterke stijging van personeelskosten. Die bedroeg afgelopen jaar bijna 10 procent. De lonen stegen daarbij met bijna 9 procent.
Volgens de onderzoekers zijn de matige financiële resultaten voor het mkb een probleem. Zonder voldoende inkomsten kunnen zij veel maatschappelijke problemen moeizaam het hoofd bieden. Bedrijven hebben volgens SRA winst- en omzetgroei nodig om een antwoord te kunnen formuleren op uitdagingen in de arbeidsmarkt, digitalisering en verduurzamingsdoelen.
Lukt dat deze bedrijven niet, dan heeft dat gevolgen voor hun investeringen, doorgroeimogelijkheden en innovatiekracht.
Branches die het afgelopen jaar uitzonderlijk slecht deden waren de logistiek en detailhandel. In de detailhandel daalde de winst met gemiddeld ruim 8 procent en de logistiek noteerde een ruim 4 procent lagere winst. De horeca deed het juist bovengemiddeld goed, met een winstontwikkeling van 17,5 procent.