Verzekeraar Achmea heeft fors minder winst behaald in de eerste helft van dit jaar, vooral door een daling van de premie-omzet. De nettowinst kwam uit op 123 miljoen euro, 41 procent minder vergeleken met de behaalde 210 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Agis en Centraal Beheer, dinsdag bekend.

De winst bij de schadeverzekeringen werd gedrukt door drie grote branden bij bedrijfsgebouwen, waardoor voor 44 miljoen euro aan claims binnenkwamen. Daarnaast moest Achmea bij de divisie levensverzekeringen meer geld apart zetten door negatieve rente-ontwikkelingen, om te kunnen voldoen aan toekomstige uitkeringsverpichtingen.

De premie-omzet daalde in het afgelopen halfjaar met 3 procent tot 17,6 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat klanten vaker kiezen voor een verhoging van hun eigen risico en een verlaging van hun aanvullende dekking.

Marktomstandigheden

Achmea-topman Willem van Duin spreekt van ,,uitdagende economische en marktomstandigheden.'' Hij verwacht dat die omstandigheden voorlopig ,,op zijn minst'' zullen aanhouden.

De solvabiliteit, de maatstaf die aangeeft in hoeverre een bedrijf aan de toekomstige financiële verplichtingen kan voldoen, verslechterde het afgelopen halfjaar van 212 procent tot 204 procent. Van Duin maakt zich daar echter geen zorgen over en benadrukt dat het bedrijf een robuuste financiële positie heeft.

Solvabiliteit

In de tweede helft van dit jaar komt de solvabiliteit van Achmea naar verwachting verder onder druk te staan, net zoals dat bij veel andere verzekeraars het geval is. De oorzaak daarvan is de verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk door kredietbeoordelaar Fitch vorige maand. Daardoor mogen Franse staatsobligaties volgens de regels niet meer worden meegenomen in de renteberekeningen. Het negatieve effect daarvan op de solvabiliteit is volgens Achmea 7 procentpunt.

Om de resultaten op te vijzelen wil de verzekeringsreus de operationele kosten tegen eind 2015 hebben verlaagd met 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar bedroegen de bedrijfskosten 1,35 miljard euro, 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl