• De winsten van bedrijven in Nederland zijn in de periode van 2019 tot en met 2023 aanmerkelijk harder gestegen dan de lonen van werknemers, meldt het CBS.
  • Het beschikbaar inkomen van huishoudens, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, nam in die periode  met 5,4 procent toe.
  • Het aandeel van bedrijfswinsten in het nationaal inkomen bereikte in 2022 een historisch hoog niveau.
  • Lees ook: Nederlandse industrie kan in 2025 eindelijk weer groeien, verwacht ING

De winsten van bedrijven in Nederland zijn in de periode van 2019 tot en met 2023 aanmerkelijk harder gestegen dan de lonen van werknemers. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een woensdag gepubliceerde analyse.

Bedrijfswinsten zijn in de 5-jaarsperiode met 32 procent gestegen, tegenover een stijging van 24 procent van delonen, aldus het CBS in het artikel ‘Lonen en winsten in tijden van pandemie en prijsstijgingen, 2019-2023’.

De Nederlandse economie had in de periode van 2019 tot en met 2023 te maken met twee zware schokken: de coronapandemie en een sterke stijging van energieprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

De stijging van de beloning van werknemers had twee oorzaken, constateert het CBS: ten eerste kwamen er in de periode van 2019 tot 2023 meer banen bij. Daarnaast zorgden de sterke economische groei in 2021 en 2022 en de krapte op de arbeidsmarkt voor hogere lonen.

Beschikbaar inkomen van huishoudens neemt toe

De beloning van werknemers is een belangrijk bestanddeel van het totale beschikbare inkomen van huishoudens, samen met andere vormen van inkomen als pensioenen, uitkeringen, inkomens van zelfstandigen en inkomen uit vermogen.

In tegenstelling tot een vaak geuite perceptie, nam het beschikbaar inkomen van huishoudens, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, in de periode van 2019 tot en met 2023 met 5,4 procent toe, meldt het CBS.

Ook de bevolking groeide in die periode, vooral door (arbeids)migratie. Daardoor steeg het gemiddeld beschikbaar inkomen per inwoner met 2,2 procent. Uit de beschikbare cijfers over inkomensgroepen blijkt dat huishoudens in lagere inkomensgroepen er meer op vooruit zijn gegaan dan huishoudens in hogere inkomensgroepen.

Aandeel winst in nationaal inkomen neemt toe

De economische groei zorgde er eveneens voor dat de winsten van niet-financiële bedrijven stegen, schrijft het CBS. Die hogere winsten werden onder meer gerealiseerd door verschillende steunmaatregelen tijdens de coronaperiode. Het CBS kijkt in het artikel specifiek naar de zogeheten winstquote, een indicator van het aandeel van bedrijfswinsten in het nationaal inkomen.

In 2022 was deze winstquote 44,3 procent, het hoogste niveau sinds 1995, het eerste jaar waarvan dit cijfer bekend is. In 2023 nam de winstquote iets af, ondanks de beperkte economische groei. De winstquote bleef echter op een historisch hoog niveau.

LEES OOK: Zo sterk verschilt de economische groei per regio in Nederland: Groot-Amsterdam in de lift, industrieregio’s krimpen