Het aandeel Randstad is de grote winnaar in de AEX van 2015. Twee dagen voor het einde van het jaar staat het uitzendconcern 48 procent in de plus. Delta Lloyd kreeg de hardste klappen van alle 25 hoofdfondsen aan het Damrak. De verzekeraar zag 70 procent van zijn beurswaarde verdampen.

In de aanloop naar de jaarwisseling staan vijftien van de 25 AEX-bedrijven in de plus ten opzichte van de slotstand van 2014. Na uitzender Randstad (+48 procent) werd de grootste winst geboekt door TNT. De expressbezorger werd ruim 40 procent meer waard dankzij het overnamebod dat zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx dit jaar uitbracht. TNT verdwijnt daardoor naar verwachting in de loop van 2016 van de beurs in Amsterdam.

Andere rendabele investeringen waren de aandelen Ahold, KPN en Heineken, die 35 tot 37 procent meer waard werden. Verzekeraar NN Group kreeg er bijna een derde bij en deed het daarmee veel beter dan zijn concurrenten.

Naast de stevige koersval van Delta Lloyd (-67 procent)  viel Aegon in negatieve zin op, met een voorlopig jaarverlies van 13 procent.

(gebruik scrollbar voor grafiek)

De malaise in de grondstoffensector ging verder niet onopgemerkt aan het Damrak voorbij. Na Delta Lloyd waren staalfabrikant ArcelorMittal en oliereus Shell de grootste verliezers in de AEX, met minnen van circa 55 en 19 procent.

Kleinere beursbedrijven: biotechsprong Galapagos

De grootste winnaars aan Beursplein 5 waren dit jaar te vinden onder de middelgrote en kleinere bedrijven. Zo verviervoudigde de koers van biotechbedrijf Galapagos bijna, naar ruim 57 euro. Navigatiebedrijf TomTom en bouwer BAM werden twee keer meer waard. De specialist in biologische voedingsmiddelen Wessanen won bijna 75 procent. Het aandeel van uitzender USG People werd door een overnamebod uit Japan 85 procent duurder.

De grootste strop was voor beleggers in bedrijven die aan hun financiële problemen ten onder gingen. Het aandeel van het deze zomer failliet verklaarde Imtech kelderde dit jaar van 3,85 euro naar 2 cent. Winkelbedrijf Macintosh vroeg vorige week uitstel van betaling aan en zag zijn beurswaarde verdampen tot 7 cent per aandeel.

Beurs in teken van lagere olieprijs en China

De dalende olieprijs, zorgen over de Chinese economie, de Griekse crisis en de op de valreep van het jaar doorgevoerde renteverhoging in de Verenigde Staten. Het lijstje met hoofdpijndossiers voor beleggers was afgelopen jaar lang en de onzekerheid in de markten hoog. Desondanks wist de Amsterdamse aandelenbeurs in 2015 nog een kleine winst te boeken.

De AEX staat in de laatste week van het jaar met een stand van bijna 445 punten zo'n 5 procent boven de slotstand van vorig jaar. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen vier jaar doorgezet. De winst is echter een stuk beperkter dan halverwege dit jaar wellicht werd verwacht. De AEX stond medio juli nog op 506 punten, nadat in april met 510,55 punten zelfs de hoogste stand sinds begin 2008 werd bereikt.

,,Tot aan de zomer leek het een goed beursjaar te worden'', stelde beleggingsexpert Sijmen Plomp van Ambassador Investments dan ook. ,,Maar de devaluatie van de Chinese yuan en de onzekerheid rond de renteverhoging in de VS gooiden roet in het eten."

Griekse crisis minder belangrijk dan harde landing China

In de eerste maanden van 2015 leek er geen vuiltje aan de lucht op de beurzen en steeg de AEX in een nagenoeg rechte lijn naar zijn hoogste peil in ruim zeven jaar. De dreigende exit van Griekenland uit de eurozone gaf de markt vervolgens een aantal keren een tik, maar nadat de Griekse crisis begin juli werd bezworen liepen de koersen weer snel op naar het niveau van eind april.

Begin augustus kwam de klad er echter stevig in. De onverwachte afwaardering van de yuan en de crash van de aandelenmarkten in China wakkerden de zorgen over een harde landing van de Chinese economie aan. Die vrees miste zijn uitwerking op de beurzen niet: binnen drie weken duikelde de AEX van ruim 500 punten naar net iets meer dan 400 punten.

Geldkraan ECB, Fed verhoogt rente

In de laatste maanden van het jaar kwam het herstel maar matig op gang. Het strengere monetaire beleid in de VS, tegenvallende stimuleringsmaatregelen van de ECB en de aanhoudende daling van de olieprijs zetten druk op de markten en zorgden voor een stevige min in december, waardoor de jaarwinst zeer beperkt bleef.

De olieprijs, China, de Amerikaanse rente en de ECB zullen waarschijnlijk ook volgend jaar hun stempel op de markten drukken. Een voorspelling voor het verloop van de koersen lijkt op voorhand echter weinig waard, alleen al door de enorme problemen in het Midden-Oosten. In een rondgang door persbureau Reuters wees onlangs een derde van de dertig ondervraagde aandelenexperts de huidige terreurdreiging aan als belangrijkste zorgenpunt voor de markten volgend jaar.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl