• Niet-essentiële winkels moeten zich houden aan de lockdownmaatregelen die de overheid heeft opgelegd, aldus de rechter.
  • Branchevereniging INretail spande een kort geding aan om de sluiting aan te vechten, omdat de overheid te weinig rekening zou houden met sociale en economische gevolgen.
  • Ondertussen piekt de pinomzet van kappers en schoonheidssalons die op 3 maart weer aan de slag mochten.

Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gebonden aan de lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open.

De rechtbank in Den Haag heeft dat bepaald in een kort geding dat winkeliersvereniging INretail had aangespannen tegen de Nederlandse staat. Er is volgens de rechter geen bewijs dat de Staat “onjuiste afwegingen of beleidskeuzes heeft gemaakt”.

INretail had aangevoerd dat de sluiting van de winkels onrechtmatig is en dat de Staat niet voldoende had gekeken naar economische en sociale gevolgen van winkelsluitingen. Ook is de gezondheidsschade die winkeliers door onder meer stress oplopen niet meegewogen, meende de branchevereniging, die verder vindt dat het nut van de maatregelen niet is aangetoond.

De rechter vindt dat de sluiting van winkels een maatregel is die de overheid kan nemen. Ook verwijst de rechtbank naar het advies van het OMT dat er geen ruimte is voor versoepeling, maar dat de Staat vanwege grote maatschappelijke roep om perspectief toch enkele versoepelingen toestond. Daarbij was het een gerechtvaardigde keuze om het onderwijs en jongeren als eerste van soepeler regels gebruik te laten maken.

INretail noemt die uitspraak een enorme teleurstelling. "Wij blijven van mening dat de Staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen hij besloot tot winkelsluiting over te gaan." De branchevereniging beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Pinomzet kappers en schoonheidssalons piekt

Ondertussen hebben kappers en salons voor persoonlijke verzorging het druk. Zij mogen sinds 3 maart weer open. Dat merkt ook ING in de pinomzet, die in de sector persoonlijke verzorging omhoogschoot van 75 procent onder normaal tijdens de sluiting, naar 50 procent erboven.

Verder merkt ING op dat click & collect en winkelen op afspraak een positief effect lijkt te hebben op de pinomzet van niet-essentiële winkels.

Zo hebben onder meer sport- en speelgoedwinkels vanaf 10 februari gemiddeld zo'n 40 procent van de normale pinomzet teruggewonnen. Sinds die datum kunnen consumenten bestellingen plaatsen bij winkels en ze daar ook afhalen. De stijging is het sterkst sinds winkelen op afspraak mogelijk is. Dat was vanaf 3 maart.

De waarde van pinbetalingen en geldopnames is sinds de versoepelde coronamaatregelen van 10 februari gestegen van 31 procent onder normaal naar 17 procent onder normaal. De waarde van betalingen via iDeal is volgens ING wat gezakt doordat meer winkels de deuren openen. Toch wordt er nog steeds 57 procent meer via internet gekocht dan normaal.

Lees meer over retail: