Winkels die tijdens de lockdown dicht moeten krijgen een speciale voorraadvergoeding boven op de bestaande steunmaatregelen, aldus premier Rutte.
Het gaat daarbij voornamelijk om winkeliers die geen eerste levensbehoeften verkopen.
Tijdens een coronadebat riep Rutte mensen op gebruik te maken van de “fantastische levensmiddelenspeciaalzaken” die Nederland biedt. Die zaken mogen tijdens de lockdown open blijven.
Winkels die tijdens de lockdown dicht moeten krijgen een speciale voorraadvergoeding bovenop de bestaande steunmaatregelen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend in debat met de Tweede Kamer. Later deze week zal het kabinet hierover meer vertellen.
Het gaat daarbij voornamelijk om winkeliers die geen eerste levensbehoeften verkopen. “Zij worden onevenredig hard geraakt”, zei Rutte over deze niet-essentiële winkels. Zij moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten.
Deze winkeliers hebben “spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is”, aldus de premier. Daardoor daalt de waarde van deze voorraad ook snel.
Meerdere partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland stelde voor een aparte vergoeding te regelen voor de hardst getroffen bedrijven.
De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de 'koelkastvergoeding', zoals de tegemoetkoming werd genoemd die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten. Er wordt nog gewerkt aan de uitwerking van de regeling. Hoeveel het precies zal kosten, moet ook nog blijken.
Rutte roept op bij plaatselijke speciaalzaak lekkere dingen te kopen
Overigens riep Rutte mensen tijdens het debat op gebruik te maken van de "fantastische levensmiddelenspeciaalzaken" die Nederland biedt. Die zaken mogen tijdens de lockdown open blijven.
Volgens Rutte zijn ambachtelijke levensmiddelenwinkels de afgelopen jaren "zeker en stabiel" gebleven. Hij hoopt dat Nederlanders ook tijdens de lockdown gebruik zullen maken van de winkels, die "Marokkaanse pannenkoekjes tot en met Italiaanse wijn" in de schappen hebben - en niet alleen naar de grote supermarkten gaan.
Een pleidooi van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) om "zielloze allesverkopers" extra te belasten, kan echter niet op de steun van de premier rekenen. "Nederlanders zijn slim", betoogt Rutte, en zien daarom "de kwaliteit en de warmte en het vakmanschap die ze krijgen bij speciaalzaken".