• De spanning tussen enkele grote winkelketens en vastgoedeigenaren loopt opnieuw op. De winkels betalen minder of geen huur nu ze door de lockdown noodgedwongen dicht zijn.
  • De eigenaren van de winkelpanden kunnen de huurinkomsten eigenlijk niet missen. Zij moeten rente en aflossing betalen aan de bank.
  • Vorig jaar hebben winkeleigenaren al korting op de huur gegeven en betalingsuitstel verleend. De rek lijkt er nu uit.
  • Ook leveranciers voelen de klap van de lockdown. Winkeliers stellen betalingen uit en annuleren bestellingen.

Grote winkelketens als Hunkemöller, Blokker, Wibra en Omoda hebben in december allemaal hun deuren moeten sluiten. Er komt geen omzet uit de winkels, dus proberen de ketens kosten te besparen door de huur uit te stellen of eenzijdig te verlagen, zo blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 gebeurde dit ook al. Dat leidde tot onvrede bij vastgoedverhuurders die de winkelpanden bezitten. Zij missen huurinkomsten, maar moeten wel gewoon rente en aflossing betalen aan de bank.

Ook nu loopt de spanning tussen de winkelketens en pandeigenaren weer op. Lingerieketen Hunkemöller betaalt tijdelijk helemaal geen huur meer. Financieel directeur Michael Hitchcock wil als de lockdown voorbij is in gesprek met verhuurders, blijkt uit een interne brief die in handen is van het FD. “Graag gaan wij op dat moment met u op zoek naar een oplossing.”

De huurbetaling volledig stoppen, gaat brancheorganisatie INretail te ver. Zij stellen voor om de pijn fifty-fifty te verdelen door de helft van de huur over te maken. Onder meer Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda doen dat.

Het verlagen van de huur gebeurt soms zonder overleg. Dat leidt tot ergernis bij pandeigenaren, die vorig jaar ook al huurkorting en betalingsuitstel hebben gegeven.

"Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur", zegt Laurens van de Noort tegen het FD. Hij is directeur van Vastgoed Belang, een vereniging van particuliere verhuurders.

Bestellingen geannuleerd en betalingen uitgesteld

Ondertussen proberen winkelketens ook op andere manieren de kosten te verlagen. Zo heeft HEMA alle bestellingen die het tot half april had lopen bij leveranciers geannuleerd, blijkt uit een interne brief die in handen is van Trouw. Daarnaast rekt HEMA de betalingstermijn voor al geleverde bestellingen op met dertig dagen.

Ook Blokker, Wibra en Coolinvestments, het bedrijf achter modeketens America Today en MS Mode, zijn in gesprek met leveranciers over het aanpassen van bestellingen en betalingen, meldt het FD.

De vraag is hoe groot de klap gaat zijn voor de detailhandel. De lockdown blijft voorlopig gelden tot en met 9 februari. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen waarschuwde eerder in gesprek met het FD voor een faillissementsgolf. “Straks hebben we een pyrrusoverwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800.000 mensen die in de retail werken op straat.”

Lees meer over retail: