Niet alleen V&D weet de verhuurders tot huurverlagingen te bewegen. De golf aan faillissementen en de toenemende leegstand in de winkelstraten heeft de positie van winkeliers ten opzichte van de verhuurders van vastgoed versterkt.
Winkeliers, de grote ketens, maar ook de kleine zelfstandigen, weten de huren steeds vaker naar beneden te krijgen, zo schrijft het Financieele Dagblad vrijdag. Er zijn zelfs gevallen waarin de huurverlaging op kan lopen tot 30 procent. De krant baseert zich op cijfers van Lagerehuur.nl en Retail Management, twee bedrijven die voor winkeliers en winkelketens onderhandelen met de vastgoedeigenaren.
De winkelhuren dalen al enkele jaren op rij. Zo gingen de prijzen voor winkelpanden vorig jaar volgen vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) met 2,5 procent omlaag. Vooral in de kleinere steden lukt het winkeliers vaak om de vastgoedeigenaar onder druk te zetten akkoord te gaan met een huurverlaging. Dat geldt overigens niet voor sommige toplocaties in de grote steden. Op het Rokin in Amsterdam bijvoorbeeld, stegen de huren vorig jaar met 24 procent.
Huurverlaging winkeliers
De manier waarop de huurverlaging tot stand komt, verschilt nogal. Soms kiezen vastgoedeigenaren eieren voor hun geld zodra de winkelier aanklopt, al dan niet met de omzetcijfers in de hand om aan te tonen dat de huidige huur niet dragelijk is. Het alternatief voor de verhuurder is immers een lege winkel: door faillissement of omdat de winkelier een leeg pand even verderop betrekt.
Maar nog relatief vaak moet de winkelier naar de rechter stappen om de huurverlaging voor elkaar te krijgen. Soms heeft dat succes omdat de regel is dat na vijf jaar de huur herzien mag worden, waarbij de huur van omliggende panden als basis geldt. Nu de huurprijzen al een paar jaar dalen - vooral vanwege de leegstand die inmiddels 7,5 procent zou bedragen - is die strategie vaker dan voorheen succesvol.
Lang niet altijd succesvol
Het is overigens niet zo dat alle winkeliers er in slagen de huurverlagingen door te drukken. Als een huurcontract nog niet zo lang loopt, kan de verhuurder de huurder er gewoon aan houden.
Grote vastgoedpartijen zijn ook niet echt happig op huurverlagingen. Lagere huren beteken immers dat ze hun vastgoed zouden moeten afwaarderen. Dergelijke grote partijen zoeken het vaak liever in tijdelijke kortingen of in bijvoorbeeld goedkopere, of gratis parkeerplaatsen, dan in een lagere prijs per vierkante meter.
Lees ook
De duurste winkelstraten van Nederland worden goedkoper
Thomas van Vugt: Zo loop je vooruit op een huurverlaging voor je bedrijfspand
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl