- Duizenden winkeliers zullen de komende maanden besluiten om te stoppen vanwege te hoge schulden, waarschuwt brancheorganisatie INretail tegen Nu.nl.
- “Wij schatten in dat 20 procent van onze achterban dikke financiële problemen heeft. De helft daarvan zal stoppen of failliet gaan”, aldus algemeen directeur Jan Meerman.
- Hij roept het kabinet op om winkeliers meer tijd te geven om de belastingschulden terug te betalen.
- Lees ook: Omzetgroei detailhandel lager in 2022: winkels in non-food teren op uitstel belastingbetaling, dat binnenkort afloopt
Er zullen de komende maanden veel gaten ontstaan in winkelstraten. Duizenden winkeliers kampen met hoge schulden en zullen daarom binnenkort hun deuren sluiten.
Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie INretail tegen NU.nl. “Wij schatten in dat 20 procent van onze achterban dikke financiële problemen heeft. De helft daarvan zal stoppen of failliet gaan”, zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail.
Hij roept het kabinet op om winkeliers meer tijd te geven om de belastingschulden terug te betalen. “En dan willen ze vanaf 1 oktober ook nog rente vragen, dat kan echt niet. Stop met het pesten van deze ondernemers.” ING waarschuwde in januari al dat de meeste ondernemers vooral teren op belastinguitstel.
De belastingschuld loopt per sector erg uiteen. Zo staan drogisterijen en levensmiddelenwinkels er beter voor dan cosmetica- en schoenenwinkels, zoals de onderstaande grafiek toont.
Vanaf 1 oktober moet de belastingschuld binnen maximaal vijf jaar worden terugbetaald. "Het is voor veel ondernemers mentaal niet op te brengen om vijf jaar te werken om een belastingschuld af te lossen", aldus Meerman. "En daar komt de onzekerheid over de torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne ook nog eens bovenop."
Maar er is ook goed nieuws. Volgens de INretail-directeur verbetert de situatie in de winkelstraten inmiddels. "Er komen minder klanten dan voor de coronacrisis, maar ze kopen meer en gerichter. De omzet zit dan ook op hetzelfde niveau als in 2019. Consumenten hebben twee jaar lang niets uitgegeven en flink gespaard. Mensen maken een inhaalslag, ze willen weer winkelen in combinatie met horeca en cultuur."