Na de winkelsluitingen in de coronapandemie lukt het ondernemers lang niet altijd om tot een overeenkomst over huurkorting te komen met de verhuurder.
Een meerderheid van 61 procent is dit gelukt, maar bij 39 procent kwam het (nog) niet tot een deal.
Brancheorganisatie INretail vreest leegstand als ondernemers met hoge kosten blijven zitten en omvallen.
Na de winkelsluitingen in de coronapandemie is een deel van de ondernemers er niet in geslaagd om afspraken te maken met de verhuurder over huurkorting.
Dat meldt brancheorganisatie INretail in een persbericht. In december vorig jaar moesten ondernemers in winkelgebieden verplicht de deuren sluiten en een afspraak maken over een korting op de huur.
Een meerderheid (61 procent) van de mkb-ondernemers sloot weliswaar een deal, maar bij 39 procent lukte dat niet. Van die laatste groep zegt 17 procent nog in onderhandeling te zijn terwijl het bij 22 procent niet tot een overeenkomst kwam. Van de ondernemers die wel afspraken met de verhuurder maakten, zegt 10 procent daar (zeer) ontevreden te zijn.
Extra eisen bij huurkorting
Van de groep met een deal, kreeg 37 procent een huurkorting tussen de 20 en 40 procent. Nog eens 37 procent sprak een huurkorting van 40 tot 50 procent af. In 18 procent van de gevallen werden voorwaarden aan de regeling verbonden, zoals verlenging van het huurcontract. INretail vindt deze extra eisen onterecht.
In januari 2021 lukt het twee Haagse cafébazen om 50 procent huurkorting af te dwingen via de rechter over de periode dat hun zaak dicht was. Dat maakte het makkelijker voor winkeliers om huurkorting te bedingen. Vóór deze uitspraak kwam het in kort gedingzaken vooral tot opschorting van de huur, wat betekent dat die op een later moment alsnog betaald moet worden.
Maar mkb-retailers krijgen een fiftyfifty-verdeling dus maar gedeeltelijk voor elkaar. INretail wijst erop dat tienduizenden winkels zijn getroffen door het wegvallen van omzetten en huren die doorlopen. De brancheorganisatie vreest leegstand als partijen er niet uitkomen en retailers met hoge kosten blijven en zitten en omvallen.
Bij winkelketens is het beeld divers, constateert INretail na een rondgang. Enerzijds worden steeds meer afspraken gemeld waarbij een korting van 50 procent geldt voor de maanden januari tot en met maart en 25 procent korting voor de maanden december tot en met april. Anderzijds zijn er veel ketens die er niet uit komen met de verhuurder.
Lees meer over retail:
- De coronacrisis slaat een enorm gat in winkelstraten – leegstand neemt naar verwachting met 40% toe in 2022
- HEMA-CEO Tjeerd Jegen woest over handdoekenactie bij Albert Heijn tijdens lockdown – persoonlijke aanval op AH-top valt niet bij iedereen goed
- Winkels en horeca kunnen mogelijk makkelijker huurkorting eisen, nu 2 Haagse cafébazen 50% korting hebben afgedwongen via de rechter