- De nieuwe MacBooks van Apple behoren tot de beste laptops die je momenteel kan kopen.
- Maar toch zijn er een paar dingen die ontbreken, vanuit het perspectief van iemand die recent is overgestapt van Windows naar Apple.
- In dit artikel bespreek ik er drie: het gebrek aan Face ID, het gebrek aan een aantal basisfuncties en het gebrek aan een universele oplader.
- Lees ook: Na 10 jaar Samsung over naar Apple – dit zijn 3 dingen die ik mis bij het gebruik van mijn nieuwe iPhone 13 Pro
Twee maanden geleden ontving ik mijn eerste Apple-product ooit: de iPhone 13 Pro. Maar na onze kennismaking op 24 september, begon hij zich al gauw eenzaam te voelen in een huis vol Windows-computers en Android-toestellen.
Omdat ik ook toe was aan een nieuwe laptop en door de MacBook-geruchtenmolen enigszins in de ban was geraakt van de 14-inch notebook van Apple, besloot ik versterking in te schakelen voor mijn nieuwe smartphone.
Hij moest nog wel even geduld hebben. De nieuwe MacBooks werden gepresenteerd tijdens het Apple Event op 18 oktober. Enkele uren later plaatste ik mijn bestelling voor het basismodel van de 14-inch. Deze werd uiteindelijk pas op 8 november geleverd.
Na drie weken wachten gelijk mee aan de slag, zou je denken. Nou, niet dus. Een uur voordat ik op vakantie ging, stond de bezorger voor de deur. En dus duurde het nog eens vier dagen tot de MacBook het daglicht te zien kreeg.
Achteraf gezien bleek het wachten de moeite waard. De laptop beschikt over een prachtig 120Hz mini-LED-scherm, uitstekende speakers en een batterijduur waar je – gezien de kracht van de laptop – 'u' tegen zegt. En dat alles in een redelijk compacte vorm.
Toch zijn er een paar dingen die ik mis sinds ik ben overgestapt van Windows naar Apple. Hieronder belicht ik er drie: het gebrek aan Face ID, het gebrek aan een aantal basisfuncties en het gebrek aan een universele oplader.
Uitstekende Touch ID, maar geen Face ID
In smartphoneland heeft Apple uitstekende Face ID, maar geen Touch ID. Bij de MacBooks is dat precies omgekeerd: er is sprake van uitstekende Touch ID – die mij nog nooit heeft gefaald – maar de Face ID ontbreekt. En voor iemand die de afgelopen jaren van de snelheid van Windows Hello genoten heeft, is dat wel even wennen.
Daar staat tegenover dat wanneer je je laptop veel buitenshuis gebruikt, je momenteel meer hebt aan Touch ID dan Face ID. Dat komt omdat er in alle publieke binnenruimtes inmiddels weer een mondkapjesplicht geldt, en Face ID daar doorgaans niet tegenop gewassen is.
Wil je per se een MacBook met Face ID? Dan moet je mogelijk nog een paar jaar wachten. Want hoewel de 'notch' in de nieuwste MacBooks er groot genoeg voor lijkt, zou de huidige, benodigde dieptesensor niet passen in de dunne schermen van de laptops. Het is dus wachten tot Apple met een oplossing komt.
Gebrek aan een aantal basisfuncties
"It just works", zei de overleden Apple-magnaat Steve Jobs altijd. Maar dat betekent niet dat MacBooks ook per definitie beschikken over alle functies die ze zouden moeten hebben.
Op Windows kun je heel eenvoudig je openstaande vensters organiseren. Wil je dat een venster precies de helft van het scherm of het hele scherm in beslag neemt? Dan kun je deze tegen respectievelijk de zijkant of de bovenkant van het scherm aan slepen.
Macs zijn op dit gebied zeer beperkt. Ja, met het groene bolletje in de linker bovenhoek van een venster kun je deze de helft van je scherm laten opvullen. Maar noch is dit erg gebruiksvriendelijk, noch werkt het prettig. Het is enigszins vergelijkbaar met het multitasken op een tablet of smartphone.
Wil je de functionaliteit van Windows evenaren? Dan zul je gebruik moeten maken van apps van derde partijen, waar je in sommige gevallen voor moet betalen. Voor het organiseren van je vensters is er Rectangle. Wil je de menubalk opschonen? Kijk dan eens naar Bartender.
Gebrek aan een universele oplader
Apple heeft graag dat gebruikers met zoveel mogelijk apparaten deelnemen aan het Apple-ecosysteem. Denk hierbij aan bijvoorbeeld iPhones, iPads en MacBooks.
Jammer is wel dat Apple daarbij weinig interesse lijkt te hebben voor het gebruik van een universele oplader. De iPhone gebruikt Lightning, de iPad gebruikt USB-C en de MacBook gebruikt MagSafe.
Ja, het gebruik van MagSafe is een genot. En ja, technisch gezien zijn de nieuwe MacBooks ook op te laden met USB-C. Maar omdat de iPhone gebruik maakt van Lightning, ben ik nog steeds genoodzaakt om dubbel zoveel opladers en kabels mee te nemen als ik op reis ga.
Meer Apple-nieuws? Check ook deze stukken eens:
- Apple heeft toeleveranciers laten weten dat de vraag naar de iPhone 13 is afgenomen
- Dit zijn de te dure Apple-producten die je kunt kopen – inclusief een bijna €63.000 kostende Mac Pro
- De prijs van Apple’s €25 kostende poetsdoek maakt deel uit van een strategie die volgens deskundigen het winkelend publiek ‘een chique gevoel’ geeft