- Geert Wilders wordt niet de nieuwe premier van Nederland en ook de fractieleiders van de andere formerende partijen blijven in de Tweede Kamer.
- Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken onder leiding van informateur Kim Putters, volgens ingewijden.
- De vier partijen willen gaan onderhandelen over de vorming van een extraparlementair kabinet met een beknopt regeerakkoord.
- Lees ook: 6 dingen die je moet weten over Kim Putters, die de vastgelopen formatie vlot moet trekken
PVV-leider Geert Wilders zal geen premier van een nieuw rechts kabinet worden. Onder leiding van informateur Kim Putters heeft PVV met VVD, NSC en BBB afgesproken dat alle fractieleiders in de Tweede Kamer blijven als ze samen een kabinet vormen, volgens ingewijden.
Op X schrijft Wilders dat hij niet de steun had van alle partijen om premier te worden en dat hij bereid is deze positie op te geven, zodat er een rechts kabinet gevormd kan worden.
De vier partijen willen gaan onderhandelen over de vorming van een extraparlementair kabinet met een beknopt regeerakkoord. Daarmee wordt de afstand tussen het kabinet en de Tweede Kamer groter, een wens van NSC. De bedoeling is wel dat alle partijen ministers kunnen aandragen.
Putters komt donderdag met zijn eindverslag van de gesprekken.
Opnieuw concessie van PVV-leider Wilders in formatie
Wilders zei de afgelopen tijd steeds dat hij bereid is om in welke vorm dan ook mee te regeren. Op de vraag of hij bereid was om premier te worden, zei Wilders vorige maand in een debat over de formatie nog: "Zeker, ik kan niet wachten."
Dat Wilders het premierschap opgeeft, is opnieuw een grote concessie van de PVV-leider. Begin januari trok hij al drie wetsvoorstellen in en ondertekende hij een aantal basisprincipes voor het respecteren van de rechtstaat. Vooral bij NSC leefden daarover grote zorgen.
Putters kreeg een maand geleden de taak om te kijken naar de vorm die een eventueel kabinet zou kunnen aannemen. Na een eerdere overlegronde met informateur Ronald Plasterk werd immers duidelijk dat een meerderheidskabinet met deze vier partijen er wat NSC-voorman Pieter Omtzigt betreft niet in zit.
Recent zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz haar eis om alleen gedoogsteun te willen verlenen los te laten, maar ze zag dan wel samenwerking in een extraparlementair kabinet voor zich. Volgens bronnen gaan PVV, VVD, NSC en BBB over die vorm dan ook onderhandelen in de nieuwe ronde.
Extraparlementair kabinet: wat is dat?
Een extraparlementair kabinet is een kabinetsvorm waarbij er geen regeerakkoord wordt gesloten. Wel spreken de deelnemers een regeringsprogramma af, waarvoor ze per punt op zoek moeten naar meerderheden in de Tweede Kamer.
Aan een extraparlementair kabinet kunnen ministers van veel verschillende partijen in de Tweede Kamer deelnemen. Ook kunnen ze van buiten de politiek komen.
De laatste keer dat Nederland een extraparlementair kabinet had, was eind jaren 70. Het kabinet-Den Uyl (1973-1977) wordt extraparlementair genoemd, door het ontbreken van een regeerakkoord. Hetzelfde geldt voor de kabinetten-Drees (1948-1958).