WikiLeaks dreigde langzaam in de vergetelheid weg te zakken sinds de oprichter Julian Assange een jaar geleden zijn toevlucht zocht in de ambassade van Ecuador in Londen. Maar ineens staat de groepering in de internationale aandacht, nadat ze klokkenluider Edward Snowden heeft geholpen te vluchten.

WikiLeaks leverde papieren en begeleiding om de ex-medewerker van een Amerikaans spionageprogramma te helpen vluchten van Hongkong naar Moskou, mogelijk onderweg naar Ecuador.

Een Britse WikiLeaks-activiste reist met Snowden mee en Assange heeft vorige week een gesprek gehad met de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken om Snowdens asielverzoek te bepleiten.

Assange kreeg zelf ook asiel in Ecuador. Het juridische hoofd van WikiLeaks, Baltasar Gárzon, leidt daarnaast een groep juristen die Snowden vrijwillig adviseren om uit handen van de Amerikaanse rechtspraak te blijven.

“Meneer Snowden heeft onze expertise en hulp gevraagd”, zei Assange in een telefoongesprek met The New York Times. “Wij zijn betrokken geweest in zeer gelijkende juridische en diplomatieke gevechten om de organisatie en onze mogelijkheid om te publiceren, te beschermen.”

Volgens Assange heeft WikiLeaks Snowden een speciaal vluchtelingendocument bezorgd waarmee hij kan reizen, omdat de Verenigde Staten het paspoort van de klokkenluider hadden ingetrokken.

Hoe groot WikiLeaks als organisatie nog is, is onduidelijk. Assange wil daarover geen mededelingen doen uit angst voor de veiligheid van zijn medewerkers. Door een financiële blokkade heeft de groepering weinig middelen, maar WikiLeaks telt nog wel altijd vrijwilligers in verschillende landen, vooral Groot-Brittannië en IJsland.

WikiLeaks publiceerde in 2009 en 2010 een reeks militaire en diplomatieke documenten. Ook daarna bleef de groep actief met onder meer publicaties van e-mails van de Syrische regering.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl