’s Wereldse tweede wijnland Italië is in de ban van een schandaal.
Verschillende wijnhuizen lengden hun wijnen aan met stoffen als kunstmest,
zoutzuur en zwavelzuur. Maar dat proef je toch?
"Dat zou ik ook denken", zegt een verontwaardigde Hubrecht Duijker. "Maar
kennelijk hebben miljoenen Italianen zo weinig verstand van wijn dat ze het
niet merkten."
Duijker noemt het schandaal in Italië een aberratie. "Hopelijk
en vermoedelijk een uitzondering." Maar onbegrijpelijk vindt hij het
niet. Wijninkopers en consumenten zijn volgens hem vaak alleen maar met de
prijs bezig. Op kwaliteit wordt door het grootste deel niet gelet.
"Neem de Nederlandse wijnverkoop. Naar schatting veertig procent van de
verkochte Zuid-Afrikaanse wijnen zijn de Kaapse Pracht, of eigenlijk Kaapse
prut, van de Aldi. Die is gewoon heel vies. Maar ja, ook heel goedkoop. En
dus populair."
Dit soort mechanismen leidt tot wijnschandalen, stelt Duijker. Consumenten
zetten de prijzen van wijninkopers onder druk. De inkopers willen vervolgens
niks betalen aan de producent. De wijnmaker grijpt vervolgens naar
ongeoorloofde middelen.
Wettelijk mag er niets aan wijn worden toegevoegd. Alleen wat suiker
aan de most, het nog niet vergiste sap van de druiven. Pas na de gisting
wordt het wijn. Maar ook de toevoeging van suiker ligt aan strikte banden.
Duijker denk niet dat er in Nederlandse supermarkten wijn met toevoegingen
staat. "Grote supermarkten en slijterijen laten hun wijnen veelal
testen en analyseren door bedrijven als Meron. De kans is erg klein dat daar
wat tussendoor glipt."
Een goede controle is nodig, want sommige stoffen kunnen ronduit gevaarlijk
zijn voor de gezondheid. In 1986 kwamen in Italië nog negentien mensen om en
werden er vijftien mensen blind door de toevoeging van methanol. Het is dus
niet het eerste schandaal in Italië. Een van de wijnhuizen die 22 jaar
geleden bij het schandaal was betrokken, wordt nu ook weer genoemd.
Een schandaal kan een wijnland serieus schaden. "In 1985 werden de
Oostenrijkse wijnboeren geruïneerd door zo'n schandaal. Er werd antivries
aan de wijn toegevoegd." Het duurde bijna twintig jaar voordat ze weer
opklauterden. "Maar nu is het een van de beste wijnlanden ter wereld.
Dus een schandaal kan ook positieve effecten hebben."
Duijker is bang dat Italië van de huidige controverse niet veel zal leren.
Italië heeft al te veel schandalen gehad. Schade voor het wijnland is er
wel, maar ook dat zullen we volgens hem in Nederland niet direct merken.
Italiaanse wijn wordt hier niet veel gedronken.
Wel raadt de wijnkenner inkopers en supermarkten aan om kritisch te kijken
naar de grote verpakkingen. "Die zijn kwalitatief altijd wat minder,
dus is de kans groter dat dit soort afwijkingen optreden."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl