Inwoners van Wijk aan Zee vragen premier Mark Rutte in een paginagrote advertentie in de Volkskrant om te helpen bij de aanpak van de overlast door de bedrijven Tata Steel en Harsco.
De inwoners stellen dat de regionale en lokale overheid niet in staat zijn bescherming te bieden tegen de bedrijven, die tot de “grootste CO2-uitstoters van het land” behoren.
Harsco is een onderdeel van staalconcern Tata Steel. Het bedrijf heeft lange tijd grafiet uitgestoten zonder vergunning, bleek uit eerder onderzoek van de Volkskrant. Harsco verwerkt ‘slak’, dat overblijft na de productie van staal. Daarbij komen enorme stofwolken vrij met grafiet erin. Het spul slaat neer in de omliggende dorpen.
“Sinds 2015 vinden wij regelmatig zwarte grafietstof op de dekbedden van onze slapende kinderen”, aldus de inwoners die zich hebben verenigd in de Stichting IJmondig. “Een regenboog van chemische substanties is bij ons te vinden op het aanrecht, de vensterbanken, de eettafel, de auto. Soms wit siliconen fixeer, vaak grafiet, soms een bruine substantie en soms een grijze, kleverige massa.”
“Wat zit er in hemelsnaam allemaal in? Wij, inclusief onze kinderen, hebben longproblemen, hoofdpijn, zijn vaak duizelig en misselijk en kunnen ons niet concentreren. Tata Steel, Harsco en de overheden beloven beterschap. Maar in de afgelopen maanden hebben wij wederom meerdere grafietregens over ons heen gehad als gevolg van de vele uitstoten per dag. Meer dan we kunnen tellen.”
Bewoners Wijk aan Zee vragen vandaag in paginagrote advertentie in @volkskrant premier Rutte In te grijpen bij overlast Tata Steel. Als-ie ze maar niet wegzet als #klimaatdrammers. pic.twitter.com/chOVDVjVdk
— Tom Kreling (@TomKreling) January 16, 2019
De stichting denkt dat ze met de roep om steun bij Rutte aan het goede adres zijn, omdat de premier eerder toegaf dat "Nederland ontoereikend leidend is geweest" in zaken als klimaat en milieu.
De stichting IJmondig nodigt de premier uit om een kop koffie te drinken om de kwestie te bespreken. "Of een jenever als u onze foto's van de uitstoot heeft gezien."