De top van de omstreden Amerikaanse taxi-app Uber wil minder hard tegen de schenen van overheden aanschoppen en de dialoog aangaan. Dat signaal geeft Neelie Kroes af als voorzitter van een nieuwe adviesraad van Uber.

“De wetgever loopt per definitie achter bij technologische ontwikkelingen.” Dat zegt Neelie Kroes zaterdag in De Telegraaf. Ze noemt het daarom logisch dat de omstreden taxidienst Uber, waar ze adviseur van wordt, met de rechter te maken heeft gekregen.

Het bedrijf bestormde de markt zonder met de wetgever in overleg te gaan over het aanpassen van de taxiwetten. En dat was niet zo handig, meent Kroes. ,,Daar hebben ze soms geen geduld voor gehad. (..) De top van Uber ziet in dat het begintijdperk toen ze als een soort cowboys probeerden alles in beweging te krijgen, voorbij is.”

Volgens haar duurde het vrij lang voordat beleidsmakers door hadden dat de diensten van Uber positieve effecten hadden zoals terugdringen van milieuvervuiling en vermindering van parkeerproblematiek.

Kroes lobbyt voor Uber

Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van Uber. De voormalig minister en eurocommissaris gaat het taxibedrijf adviseren over zaken als regelgeving en mededinging.

Uber loopt door zijn snelle internationale groei steeds vaker tegen ingewikkelde beleidsvraagstukken aan. Daarom wil het bestuur graag bijgestaan worden door een groep van experts die veel ervaring hebben op uiteenlopende terreinen. Ook de Peruaanse oud-premier Roberto Daniño en de voormalige Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood nemen zitting in de zogeheten Internationale Beleid Adviesraad van Uber.

Hoeveel Kroes precies overhoudt aan haar nieuwe baan is onduidelijk. Als vergoeding krijgen de in totaal acht raadsleden aandelen van het eind vorig jaar op meer dan 60 miljard dollar gewaardeerde bedrijf.

Omstreden taxi-app

Het in 2009 opgerichte Uber, dat wel wordt gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld, heeft inmiddels aangesloten taxichauffeurs rondrijden in meer dan vierhonderd steden in 43 verschillende landen.

Het bedrijf is in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind vorig jaar ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden.

Kroes fungeert in Nederland al langer als speciale ambassadeur voor start-ups. ,,Natuurlijk heeft Uber het niet in alles bij het rechte eind'', erkende de inmiddels 74-jarige VVD-prominent in een verklaring. Ze zegt er daarom naar uit te kijken om Uber komende tijd van ,,openhartig feedback en advies'' te voorzien.

Uber lanceerde recent weer een nieuwe innovatieve vervoersdienst: carpooling-app uberPOOL. Die wil het bedrijf in meer landen beschikbaar maken. Eventuele problemen die zich daarbij voordoen, vormen waarschijnlijk de eerste zaken waarmee de adviesraad zich mag bezighouden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl