Eén onderdeel van het nieuwe belastingplan van het kabinet, heeft nog nauwelijks aandacht gekregen: een idee om rente als aftrekpost voor bedrijven te beperken, in ruil voor een lagere vennootschapsbelasting.
“Het kabinet ziet mogelijkheden om de fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen meer gelijk te trekken, waarbij met de opbrengst het tarief van de vennootschapsbelasting zou kunnen worden verlaagd.” Veel meer woorden maakt staatssecretaris Wiebes van Financiën er niet aan vuil in zijn brief over zijn belastingplannen aan de Tweede Kamer. Maar de gevolgen kunnen veelomvattend zijn.
Wat is het geval? Op dit moment gaat de Belastingdienst anders om met vreemd vermogen (zoals een krediet van de bank) dan met eigen vermogen. De rente op een banklening kun je als bedrijf aftrekken als kosten, maar dat geldt niet voor het dividend dat je aan aandeelhouders uitkeert.
Volgens het kabinet stimuleert die fiscale behandeling bedrijven om vreemd vermogen aan te trekken in plaats van eigen vermogen. Bovendien zijn er de afgelopen jaren allerlei mengvormen van financiering ontstaan die het soms lastig maken te bepalen of het nu om eigen vermogen gaat of om vreemd vermogen. Denk aan leningen waarbij de rentebetaling mede afhankelijk is van de winst.
Rente-aftrek lokte buitenlandse bedrijven
Die voordelige behandeling van vreemd vermogen stimuleerde ook (buitenlandse) bedrijven om grote overnames via Nederland te financieren omdat je de kosten daarvan kon aftrekken. Dat leidde weer tot nieuwe fiscale regels, die de rente-aftrek soms beperken, óók voor reguliere Nederlandse bedrijven.
Rechters moeten regelmatig uitspraak doen over geschillen tussen Belastingdienst en bedrijven omdat bijvoorbeeld een financieringsvorm civielrechtelijk wel degelijk vreemd vermogen is, maar fiscaal gezien niet.
Kortom, het verschil in fiscale behandeling tussen eigen en vreemd vermogen leidt in de praktijk tot veel gedoe, waar niemand vrolijk van wordt, behalve misschien fiscalisten.
Wat het kabinet precies gaat doen, is nog onduidelijk, maar het ligt voor de hand dat het de aftrekmogelijkheden voor de kosten van vreemd vermogen aanzienlijk beperkt. Immers, het kabinet wil inspelen op 'internationale ontwikkelingen met betrekking tot belastingontwijking'.
Dat betekent in de praktijk dat je als ondernemer de kosten van een banklening niet langer (volledig?) kunt aftrekken. Daar staat tegenover dat je minder vennootschapsbelasting zal betalen.
Nederland kent binnen Europa ruwweg een gemiddeld tarief voor die winstbelasting. Je betaalt nu 20 procent over de eerste 2 ton winst, en 25 procent voor alles daarboven.
Ter vergelijking het tarief in enkele andere landen (bron: Jongbloed Juristen)
Duitsland: 15%
België: 33%
Frankrijk; 33%
Ierland: 12,5%
Cyprus: 10%
Griekenland: 20%
Polen: 19%
Zweden: 26%
Lees ook
Autobelasting: dit gaat er veranderden, van lease-bijtelling tot BPM
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl