Minister van Economische Zaken Eric Wiebes ligt onder vuur vanwege zijn voormalige post: staatssecretaris van Financiën. In die rol kreeg hij memo’s over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting.
Wiebes was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën en daarmee verantwoordelijk voor De Belastingdienst. Hij zou memo’s van zijn ambtenaren hebben gekregen over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. Vrijdag ontkende Wiebes memo’s te hebben ontvangen.
Maar Wiebes kreeg minstens twee memo’s, eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken.
Dat de voormalig staatssecretaris de memo’s kreeg, blijkt uit de uitleg die het ministerie gaf waarom het documenten over de afschaffing van dividendbelasting niet openbaar maakt, zo merkte De Telegraaf op. De oppositie, journalisten en onderzoekers willen die documenten graag inzien om boven tafel te krijgen waarop de beslissing om de heffing te schrappen is gebaseerd.
UvA-onderzoekers mochten stukken niet inzien
Met de afwijzing om de stukken in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door twee UvA-onderzoekers, werd duidelijk dat er überhaupt documenten over de afschaffing van de dividendbelasting bestonden. Eerder zei Rutte dat er geen memo’s waren, om dit later in het midden te laten.
De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie andere ambtelijke stukken over de dividendbelasting hebben gekregen en gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij ook díe stukken niet heeft gezien.
Maar hij zegt ook dat het "niet onlogisch is'' dat zijn ambtenaren hem memo's over de dividendbelasting voorlegden, "aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd''. Een staatssecretaris van Financiën wordt nu eenmaal "voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied".
Oppositie spreekt over een 'rookgordijn'
De oppositie eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van "een rookgordijn'' dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het "steeds mysterieuzer''. "Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie.''
De afschaffing van de dividendbelasting is omstreden, zowel in de politiek als in de samenleving. Het kabinet vindt dat dit ten goede komt aan het vestigingsklimaat, wat weer banen oplevert. Maar de oppositie ziet het wegvallen van de heffing als een duur cadeautje voor bedrijven, vooral multinationals. Tegelijkertijd wordt betwijfeld of het wegvallen van de heffing meer banen gaat opleveren.
Met de afschaffing van de dividendbelasting loopt de schatkist zo'n 1,4 miljard per jaar mis, die nu bij buitenlandse beleggers blijft hangen.
Aandeelhouders die dividend krijgen uitgekeerd, betaalden voor de afschaffing 15 procent belasting. De aandeelhouders die in Nederland belasting betaalden, konden die 15 procent weer terugkrijgen bij de belastingaangifte. Dit gold niet voor buitenlandse beleggers, waaronder particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen. Nu de heffing op de winstuitkering is teruggebracht naar nul, gaan zij er dus 1,4 miljard op vooruit.