De affaire rond de zogenoemde Panama Papers kan de Nederlandse schatkist “heel veel” gaan opleveren.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op onthullingen in media over de praktijken van rijke personen, ook Nederlanders, om geld via Panama weg te sluizen.

De bewindsman sluit niet uit dat het om belastingontduiking en fraude gaat, en niet slechts om belastingontwijking. Ook is het opvallend dat het juist niet alleen grote ondernemingen betreft die internationaal opereren (multinationals), aldus Wiebes.

De bewindsman verwacht over ongeveer twee maanden over de miljoenen documenten (papers) te kunnen beschikken.

Een speciaal team van de Belastingdienst gaat zich over de informatie buigen. Volgens Wiebes ging bij de dienst een ,,kleine juichkreet” op na de onthullingen in onder meer de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad.

MKB'ers volgen Panama route

Uit de documenten blijkt volgens het FD en Trouw dat honderden middelgrote- en kleine bedrijven in Nederland constructies hebben opgezet om via Panamese tussenpersonen te profiteren van gunstige fiscale voorwaarden in onder meer de Britse Maagdeneilanden.

De twee Nederlandse kranten kregen toegang tot documenten van Mossack Fonseca, een financieel dienstverlener in Panama die fungeert als sluis voor fiscale constructies in belastingparadijzen.

Britse Maagdeneilanden

Dergelijke constructies zijn alleen illegaal als er geen melding van wordt gemaakt bij de Nederlandse fiscus. De Belastingdienst zelf geeft hier geen informatie over, aldus het FD en Trouw. Opmerkelijk genoeg zijn het dus niet alleen grote multinationals die gebruik maken van internationale fiscale constructies.

Fiscaal specialist en oud-Fiod inspecteur Jan van Koningsveld stelt tegenover het FD en Trouw dat de keuze voor een vennootschap op de Britse maagdeneilanden de mogelijkheid biedt om veel informatie af te schermen. "Een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden is vrijgesteld van belastingheffing. Het gevolg hiervan is dat de lokale belastingdienst zelf weinig tot geen informatie heeft en die dus maar beperkt internationaal kan uitwisselen."

Het handelsregister op de Britse Maagdeneilanden is slecht toegankelijk, aldus Van Koningsveld. Je kunt hieruit bijvoorbeeld geen gegevens halen over bestuurders en aandeelhouders van vennootschappen.

Fiscus kan flinke slag slaan

De Belastingdienst kan een flinke slag slaan met de Panama Papers, voorspelt hoogleraar belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden.

"De fiscus heeft de afgelopen jaren effectieve stappen gezet. Gespecialiseerde inspecteurs boeken mede dankzij nieuwe wetgeving steeds meer succes tegen ongeoorloofde of dubieuze constructies'', zegt Boer. "Daar hebben ze wel informatie bij nodig, daarom is het erg belangrijk voor de fiscus dat nu namen en rugnummers bekend worden.''

Het is voor de Belastingdienst allereerst zaak de gelekte documenten in handen te krijgen. "Daar zullen ze snel werk van willen maken'', verwacht Boer. Daarna zal per geval moeten blijken of weggesluisd geld op eerlijke wijze is verkregen, en zo ja, of het netjes is gemeld bij de fiscus.

Wie genoemd wordt, kan vragen verwachten

Particulieren en bedrijven die genoemd worden in de Panama Papers, kunnen in elk geval rekenen op vragen van de Belastingdienst. "Als ze het allemaal goed kunnen uitleggen, is er niks aan de hand'', benadrukt Boer. "Maar anders volgen vanzelf meer vragen, en uiteindelijk wellicht zelfs een flinke aanslag en boete.''

Ook in algemene zin helpt het lek bij het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca overheden in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. "De angst moet er goed in zitten bij mogelijke fraudeurs, af en toe een dijkdoorbraak helpt daarbij wel'', aldus Boer. "Maar het blijft een eeuwig kat- en muisspel.''

Boer verbaast zich over de omvang van de zaak. "Dat adviesbureau was mij als kenner tot twee dagen geleden volstrekt onbekend, dat is best verontrustend. Het laat zien hoeveel er onder de radar gebeurt.''

Ook valt het de hoogleraar op dat het ditmaal niet gaat om multinationals, maar vooral om kleinere bedrijven en particulieren.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl