Dga’s mogen vanaf 2017 mogelijk geen pensioen meer opbouwen binnen de BV.

Dat heeft staatssecretaris Wiebes volgens Het Financieel Dagblad donderdag geopperd bij de vaste Kamercommissie voor Financiën.

De pensioenopbouw in eigen beheer staat al jaren op de nominatie in haar huidige vorm te worden afgeschaft. Dga’s mogen binnen hun BV pensioen opbouwen. Dat leverde jarenlang een aantrekkelijke aftrekpost op.

Maar inmiddels is dit pensioen voor veel dga’s verworden tot een last. Want vanwege de lage rente kan 60 procent van de dga’s niet aan de pensioenverplichtingen voldoen. Die verplichtingen moeten namelijk worden gewaardeerd tegen de marktrente. Hoe lager de marktrente, des te lager de dekkingsgraad (net als bij pensioenfondsen) en des te meer kapitaal moet de BV opzij zetten.

Dit betekent in de praktijk dat veel BV’s misschien prima draaien, maar te weinig eigen vermogen hebben om aan deze pensioenverplichtingen te voldoen. Met als gevolg dat zij geen dividend mogen uitkeren en ook lastig verkoopbaar zijn. Dga’s die van dit pensioen af willen, moeten dan tot 72 procent aan belasting over de pensioenverplichtingen betalen.

Deze zomer lanceerde Wiebes twee mogelijke varianten voor een aangepaste pensioenopbouw binnen de BV. Daarbij worden veel van de huidige problemen opgelost. Maar een recent commentaar van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs constateerde dat deze twee alternatieven weliswaar leiden tot andere, maar niet tot minder regels.

Variant drie: helemaal geen pensioen in eigen beheer

Wiebes heeft nu een derde variant gelanceerd: het helemaal afschaffen van pensioenopbouw binnen de BV. Dga's moeten dan voortaan maar gaan banksparen als zij pensioen willen opbouwen.

Voor de huidige pensioenen die onder water staan is een overgangsregeling bedacht. Dga's mogen hun pensioen afkopen tegen gunstige voorwaarden. Zo hoeven zij de pensioenverplichtingen niet te waarderen tegen de lage marktrente, maar mogen zij waarschijnlijk tegen een rente van 4 procent waarderen. Daardoor vallen de pensioenverplichtingen en dus de te betalen belasting lager uit.

Bovendien, zo opperde Wiebes, zouden zij bij afkoop een belastingkorting van 20 procent kunnen krijgen, net zoals eerder al stamrecht-BV's mochten worden afgekocht tegen 20 procent korting.

Voor het kerstreces hoopt Wiebes de plannen te hebben uitgewerkt en met een concreet voorstel te komen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Meer weten over de fiscale veranderingen? Z24 organiseert op 1 december a.s. de Belastingbespaardag voor Ondernemers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl