- In het tv-programma Dragons’ Den mogen ondernemers hun idee pitchen aan vijf investeerders.
- De juryleden zijn Pieter Schoen, Won Yip, Michel Perridon, Shawn Harris en Nikkie Plessen.
- Business Insider zet op een rij aan welke bedrijven de Dragons een aanbod hebben gedaan in de uitzendingen.
In het coronatijdperk is het Nederlandse tv-programma Dragons’ Den uitgegroeid tot de test- en kraamkamer van ondernemend Nederland. Want beurzen, persconferenties en TED-talks zitten er even niet in om je bedrijf onder de aandacht te brengen.
Kijkers zagen in het eerste seizoen bij WNL – opgenomen eind 2019, uitgezonden in het voorjaar van 2020 – hoe startups met een coronaproof businessmodel werden afgeschoten. Zoals het succesvolle Campspace dat de verhuur van kampeerplekken in Nederland makkelijker wil maken.
Maar kijkers zagen ook hoe in in seizoen twee – uitgezonden in het voorjaar van 2021 – de 1,5-metersamenleving en de economische crisis de prioriteiten van de Dragons heeft veranderd. Investeerder Pieter Schoen wuifde bijna met chequeboekje voor de contactloze waterfles van oud-voetballer Max Schuppert.
Iedere aflevering van Dragons’ Den is een weerspiegeling van hoe het nieuwe normaal er in ondernemend Nederland uitziet. Daarom is het interessant om te kijken in welke startups de vijf Dragons willen investeren.
Let wel: aanboden in het programma zijn geen garantie dat de investeerders daadwerkelijk geld steken in een bedrijf. Het tv-programma is slechts de start van de onderhandelingen die volgen op de opnames.
Nikkie Plessen
Nikkie Plessen (35) is een van de drie vrouwelijke ondernemers in de Top 100 Jonge Miljonairs van zakenblad Quote. Ze begon haar carrière in 1998 bij de soap Onderweg naar Morgen, speelde in Goede tijden, slechte tijden en was tussen 2006 en 2008 vj bij wijlen muziekzender TMF.
In 2011 lanceerde Plessen haar modemerk NIKKIE en werd zo naast succesvol ondernemer ook investeerder. Haar vermogen wordt tussen de 20 en 30 miljoen euro geschat.
In deze bedrijven zag Plessen wel iets in de eerste twee seizoenen van Dragons' Den:
Airchip – 150.000 euro voor een aandeel van 10 procent (van zowel Plessen als Won Yip)
Er zijn dan wel geen echte festivals op dit moment, maar mobiel betaal- en ticketingplatform Airchip van ondernemers Daniel van Drunen en Jan ten Kate viel in de smaak bij de Dragons. Airchip wil de plastic festivalmunt vervangen en lange rijen bij de bar voorkomen door draadloze digitale bestellingen mogelijk te maken. Zodat je vanaf de dansvloer je drankje alvast kan bestellen en de wachtrij kunt skippen.
Rouze – 150.000 euro voor 12,5 procent (Shawn Harris legt hetzelfde in)
Rouze is een platform met erotische luisterverhalen gericht op vrouwen. Hoewel de andere Dragons ook veel interesse hadden, koos oprichter Eva de Visser voor Shawn Harris. Die wilde het project delen met Nikkie Plessen.
VITEEZY – 300.000 euro voor een aandeel van 20 procent
Viteezy is een abonnementendienst voor gepersonaliseerde dagelijkse vitamines. "Dit is een verhaal dat bij mij past", zei Plessen na de pitch van ondernemers Frans Peters (28) en Bas van Klaveren (26). "Ik heb een sportschool en kan dit product goed wegzetten."
Pieter Schoen
Pieter Schoen (46) richtte eerst een uitgeverij en twee IT-bedrijven op, om in 2005 de Nederlandse Energie Maatschappij op te zetten. Nadat Schoen deze samen met mede-oprichter Harald Swinkels voor 200 miljoen verkocht, besloot hij te gaan investeren in bedrijven via zijn maatschappij Shoe investment. Volgens de Quote 500 bedraagt het vermogen van Schoen zo'n 175 miljoen euro.
In deze bedrijven zag Schoen wel iets in de eerste twee seizoenen van Dragons' Den:
Somnox – 1 miljoen euro voor 20 procent (Michel Perridon legt hetzelfde in)
De slaaprobot van Somnox kan mensen met chronische slaapproblemen aan een goede nachtrust helpen. Het pindavormige knuffelkussen werd ontwikkeld door vier oud-studenten van de TU Delft in samenwerking met beddenfabrikant Auping.
LocalTea – 750.000 euro tegen 16 procent (Michel Perridon legt hetzelfde in)
Het Brabantse bedrijf LocalTea heeft een winterharde theeplant ontwikkeld die goed gedijt in het Europese klimaat. De thee is al in meer dan 900 winkels te koop. Samen met de ondernemers van De Vegetarische Slager werkt LocalTea aan internationale uitbreiding.
Nanny Nina – 333.333 euro tegen 20 procent van de aandelen (samen met Shawn Harris)
Oppasdienst, aupair, en gastouderbureau van ondernemerstweeling Jasmijn en Lyla Kok.
Het bod in de uitzending van Dragons Shawn Harris, Michel Perridon en Pieter Schoen komt neer op 30 procent voor een half miljoen. Na maanden onderhandelen, verkopen de zussen 20 procent van de aandelen tegen 333.333 euro aan Schoen en Harris.
Local Heroes – 2 miljoen euro tegen 17,5 procent van de aandelen (samen met Michel Perridon)
Het digitale bestel- en bezorgplatform van Maarten Coumans wil ook lokale ondernemers uit de winkelstraat de kans geven om aan huis gekluisterde consumenten te bedienen. Nu nog in Amsterdam-West hoopt Local Heroes in heel Nederland actief te worden
Pieter Schoen en Michel Perridon bieden samen 2 miljoen euro voor ieder 17,5 procent van de aandelen. De onderhandelingen zijn nog gaande over deze deal.
Boombrush – 325.000 euro tegen 17,5 procent van de aandelen (samen met Michel Perridon)
Een startup die abonnementen van elektrische tandenborstels met tandpasta, flosdraad of mondwater aanbiedt. Boombrush-oprichters Kim Hiemstra en Elias van der Linden willen de vastgeroeste mondhygiënemarkt opschudden.
Cupplement – 300.000 euro voor 30 procent van de aandelen
Cupplement wil de koffie uit de nespressomachine verrijken. Ze maken koffiecups met fairtrade biologische koffie gecombineerd met vitamines en superfoods. Een beetje extra kick tegen de onvermijdelijke energiedips op een werkdag.
De bidon van Max Schuppert – 1 miljoen euro voor 35 procent
Ondernemer Max Schuppert moest als matige voetballer veel op de bank zitten. En dus ook de bidons met water vullen voor zijn medespelers. Hij bedacht een systeem waarmee je makkelijk, contactloos en snel de flessen aan de onderkant kan vullen. Investeerder Pieter Schoen zag meteen de mogelijkheden om hier reclame mee te maken en wilde de productiekosten voor zijn rekening nemen.
Dyme – 750.000 euro voor 50,01 procent (afgewezen)
Dyme helpt mensen geld te besparen met een app, om zo betaalachterstanden te voorkomen. Gebruikers kunnen hun bankrekeningen aan de app koppelen en een overzicht krijgen van hun vaste lasten, waarmee eventueel vergeten abonnementen en te dure diensten aan het licht komen.
Hoewel Schoen vol wilde inzetten in een investering, vond Dyme-medeoprichter Joran Iedema dat hij te veel weg zou geven aan de Nederlandse ondernemer.
Won Yip
Won Yip (51) zegt graag dat hij groot geworden is met klein geld. De ondernemer is een van de grootste horeca-uitbaters van Amsterdam, maar begon op zijn negentiende zijn eerste kroeg in Goes. Yip investeert internationaal in vastgoed en startups. Zijn vermogen was in 2017 zo'n 11 miljoen euro. Hoeveel dat nu is, na de slopende coronacrisis voor de horeca, is niet bekend.
In deze bedrijven zag Yip wel iets in de eerste twee seizoenen van Dragons' Den:
Airchip – 150.000 euro voor een aandeel van 10 procent (van zowel Plessen als Won Yip)
Michel Perridon
Rotterdammer Michel Perridon (59) verkocht in 2018 zijn elektronicabedrijf Trust aan investeringsmaatschappij Egeria voor – vermoedelijk – meer dan 200 miljoen euro. De ondernemer belegt, investeert in vastgoed en verzamelt kunst. Tussen 2001 en 2009 was Perridon actief in de Formule 1, waar hij naar eigen zeggen als sponsor 10 miljoen euro uitgaf.
In deze bedrijven zag Perridon wel iets in de eerste twee seizoenen van Dragons' Den:
Koos de Koala – 200.000 euro voor 25 procent van de aandelen
Koos is geen merk, maar een karakter. De koala moet kinderen middels prentenboeken, YouTube-serie en duurzame producten bewust maken van het klimaat en klimaatverandering. Hoewel alle Dragons Koos de Koala wel zagen zitten als investering, was het gevraagde bedrag van 200.000 euro voor 12,5 procent van de aandelen te veel. Perridon was de enige die wilde instappen, zij het voor een groter belang.
Somnox – 1 miljoen euro voor 20 procent (Pieter Schoen legt hetzelfde in)
LocalTea – 750.000 euro tegen 16 procent (Pieter Schoen legt hetzelfde in)
Local Heroes – 2 miljoen euro tegen 17,5 procent van de aandelen (samen met Pieter Schoen)
Boombrush – 325.000 euro tegen 17,5 procent van de aandelen (samen met Pieter Schoen)
Shawn Harris
Shawn Harris is de grote kracht achter Nature’s Pride, een in 2003 opgerichte Nederlandse groentegroothandel in Maasdijk. De Amerikaanse zakenvrouw (57) emigreerde in 1989 naar Nederland en startte haar bedrijf dat inmiddels marktleider is geworden voor rijpe avocado's en mango's. Harris wordt daarom ook wel de 'avocadokoningin' genoemd. Ze levert dit groene goud aan het Amsterdamse The Avocado Show en is tevens investeerder in de horecaketen.
In deze bedrijven zag Harris wel iets in de eerste twee seizoenen van Dragons' Den:
HappyBear Diapers – 400.000 euro voor 20 procent van de aandelen
Ouderwetse wasbare luiers zijn weer helemaal terug met ondernemer Jeffrey Scholten. Maar dan in een modern jasje. Hij ontwikkelde duurzame luiers die, omdat ze hergebruikt kunnen worden, de jaarlijkse afvalberg in Nederland met 8 tot 10 procent moet doen afnemen.
Breeze – 300.000 euro voor 15 procent
Breeze is een datingapp die voorsorteert op de behoefte om na corona, flink de bloemetjes buiten te zetten. De app zet in op persoonlijke ontmoetingen en juist niet op het soms vermoeiende en vaak iets te directe chatgedeelte van bestaande concurrenten.
Rouze – 150.000 euro voor 12,5 procent (Nikkie Plessen legt hetzelfde in)
Nanny Nina – 333.333 euro tegen 20 procent van de aandelen (samen met Pieter Schoen)
[activecampaign form=30]
Lees meer over Dragons’ Den:
- Waarom deze ondernemer vriendelijk bedankte voor €750.000 bij Dragons’ Den
- Zo is het om mee te doen aan Dragons’ Den, volgens de tweeling die €333.333 scoorde bij Pieter Schoen en Shawn Harris
- Eerst weggelachen bij Dragons' Den, nu scoort Campspace €1 miljoen
- Klimaatkarakter Koos de Koala scoort €200.000 bij Dragons’ Den – 5 vragen aan de oprichtster