De VPRO-serie De Maatschap gaat over de opkomst en ondergang van de advocatenfamilie Meyer. Ze gebruiken nog nét niet de naam, maar de serie is wel gebaseerd op de familie Moszkowicz. En daar zijn de (ex-)advocaten niet blij mee.
De familie verloor vrijdag een kort geding tegen VPRO. De familie pleitte dat de tv-serie een inbreuk is op het auteursrecht van vader Robert Moszkowicz, die zijn verhaal beschreef in de autobiografie De Straatvechter. De VPRO en tv-producent Dutch Mountain Film zegt dat de serie heel anders is en dat het zich op verschillende bronnen baseert.
Het was niet de eerste poging van de familie om de serie te blokkeren. Eerder probeerden ze al via de rechter inzage in het scenario te eisen, die besloot toen in hun nadeel. Het uitzenden van de serie gaat dus gewoon door.
De serie start op 25 januari en de hoofdrollen zijn onder andere voor Pierre Bokma en Daan Schuurmans.
Met alle Moszkowicz’en die advocaat zijn en onderlinge strubbelingen vraag je je misschien af wie, wie is in de familie. Een overzicht:
Max Moszkowicz sr.
In 1926 werd de belangrijkste telg in de familie Moszkowicz geboren: vader Max. In 1933 vluchtten zijn Joodse ouders naar Nederland uit angst voor het opkomende nationaalsocialisme. Hij overleefde Auschwitz en Mathausen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar verloor bijna zijn complete familie. Zijn ouders, broer en zus.
Na de oorlog komt hij in een Limburgs gezin terecht, start met een studie rechten en trouwt met Maria Bertha. Samen haar krijgt hij vier zonen.
Moszkowicz verdedigde bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld, zoals de crimineel Klaas Bruinsma en de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. In 2004 kreeg hij een beroerte, in 2013 is hij om gezondheidsredenen uitgeschreven als advocaat.
David Moszkowicz
De oudste zoon van Max Moszkowicz. Net als zijn vader was David jurist. Was, want hij werd uit zijn ambt gezet. Het Hof van Discipline vond de klachten van een voormalig cliënt in maart 2016 'zeer ernstig' en heeft ze alle vier gegrond verklaard. Ook had de jurist volgens het hof 'ongeloofwaardige verklaringen' afgelegd tijdens het tuchtrechtelijk onderzoek.
Wat was er aan de hand? Het Hof verweet David dat hij een dossier niet bleek te kennen, belangenverstrengeling en het feit dat hij geen enkele afspraak tussen hem en zijn cliënt vastlegde. Sinds 2007 kreeg hij zeven keer een schorsing opgelegd.
Max Moszkowicz jr.
Na David kregen Max en zijn vrouw een tweede zoon: Max jr. Ook hij ging rechten studeren, maar is de enige broer die níet in opspraak raakte. David (strafzaken) en Max (civiel- en bestuursrechtelijke zaken) hadden een maatschap met een hoofdvestiging in Maastricht en een tweede vestiging in Amsterdam.
'Ik zet het kantoor onverdroten voort en zal de naam weer de glans geven die het had. Ik verhuis naar Amsterdam, aldaar zal het hoofdaccent komen te liggen op de civiele zaken. Voor de strafzaken zal samenwerking met een strafrechtadvocaat worden gezocht,' zo vertelde hij in maart aan de Volkskrant.
Robert Moszkowicz
De derde zoon in rij werd lange tijd gezien als het zwarte schaap van de familie. Ook hij was een geboren advocaat. Maar een verslaafde vriendin zorgde ervoor dat hij aan de heroïne raakte.
In 1989 werd hij veroordeeld voor bedrieglijke bankbreuk. Tegen 1995 kwam hij terug in het vak, maar tien jaar later werd hij geschorst vanwege onbehoorlijke praktijkvoering. Hij ging in hoger beroep, maar in 2006 werd hij toch echt van het tableau geschrapt.
Bram Moszkowicz
De jongste zoon van Max is het bekendst bij het grote publiek. Zo deed hij de verdediging van Desi Bouterse, Willem Holleeder, Willem Endstra, Cor van Hout en Geert Wilders en leidde hij de vestiging in Amsterdam.
Ook hij viel uit het ambt. Net als zijn broers Max en Robert maakte hij fouten (zo maakte hij contante betalingen van 15.000 euro niet bekend en overlegde geen jaarrekeningen) en werd hij na een tuchtzaak in 2013 blijvend van het tableau geschrapt. Vandaag de dag zit de ex-advocaat en ex-politicus vooral bij RTL Boulevard als televisiepersoonlijkheid.
Chaim Moszkowicz, zoon van Max junior
Chaim is de zoon van Max junior en stapte ook in de voetsporen van vader en opa. Hij werkt voor het familiebedrijf Moszkowicz Advocaten met zijn vader als strafrechtjurist.
Yehudi Moszkowicz, zoon van Robert
De zoon van Robert is, hoe kan het ook anders, óók advocaat. De liefde met de familie is enigszins bekoeld. Zo heeft hij zijn eigen kantoor aan de Neude in Utrecht en dat leverde hem een rechtszaak op met zijn ooms Max en David. Zij willen niet dat hij de familienaam gebruikt.
Bram Moszkowicz tijdens een uitzending van Powned: “Yehudi is een niemendal en de achternaam niet waard. Dat hij nog advocaat is, heeft te maken met zijn achternaam en niet met zijn kunde.”
Afgelopen november bracht Yehudi het boek De toga van mijn vader uit. Hierin schetst hij een ontluisterend beeld van de teloorgang van de familie Moszkowicz. Zijn familieleden worden daarin niet gespaard.
Max Moszkowicz, zoon van Robert
Deze zoon van Robert is documentairemaker. In mei 2016 werd zijn documentaire Wij Moszkowicz uitgezonden. Daarin gaat hij het gesprek aan met zijn vader, het zwarte schaap van de familie, over de teloorgang en wederopstanding van de Moszkowicz'. Zo gaat het over de verslaving van vader, zijn gevangenisstraf en het gebrek aan liefde van zijn eigen vader, Max senior.
Nathan Moszkowicz, zoon van Bram
Ook de zoon van Bram besloot een ander pad te nemen. Of ja, uiteindelijk ging hij de media in. Net als zijn vader. Nathan werkt als de manager van onder andere Géza Weisz, Manuel Broekman, Teun Kuilboer, Zimra Geurts en Lil’ Kleine.