ANALYSE – De Europese Unie heeft genoeg van de vertragingstactieken van de Britse premier Theresa May. Als ze onvoldoende steun krijgt voor eerdere gemaakte afspraken, is een harde Brexit onvermijdelijk. Of toch niet?
Na een week waarin de Brexit-spanning tot het kookpunt steeg, was er donderdagavond eindelijk duidelijkheid. Het Verenigd Koninkrijk kan uitstel krijgen voor de Brexit tot 22 mei, maar dan moet het het Britse parlement wel vóór 29 maart akkoord gaan met de al twee keer afgewezen Brexit-deal van May.
Wordt de deal van May een derde keer afgewezen, dan is de nieuwe Brexit-deadline 12 april. Het VK moet vóór die datum met een serieus alternatief komen, bijvoorbeeld verkiezingen of een tweede referendum. Anders komt er als nog een chaotische no deal-Brexit.
Een nieuwe afwijzing van de deal met de EU valt niet uit te sluiten en dat kan May zichzelf aanrekenen.
Eerder deze week deelde ze een sneer uit naar Britse parlementariërs, die volgens haar de belangrijkste reden van alle vertraging zouden zijn. Dat was niet eerlijk en niet handig. Het was per slot van rekening May zelf die de stemming over het akkoord dat ze met de EU sloot, steeds uitstelde. Bovendien heeft ze de Lagerhuisleden de komende week hard nodig bij de derde stemronde over haar akkoord.
Nederlaag met gevolgen
In tegenstelling tot de vorige twee stemrondes, dreigt een derde nederlaag voor de deal van May grote gevolgen te krijgen. Zoals gezegd gaat de klok dan tikken tot 12 april. In die periode moet er een radicale omslag komen: consensus in het Britse parlement over een zachtere Brexit, nieuwe verkiezingen of een tweede referendum.
De valutamarkt leeft tussen hoop en vrees met forse koersschommelingen tot gevolg. Deze week hebben we forse koersdaling van het Britse pond gezien die kort daarop weer ongedaan werd gemaakt. Het toont de nervositeit en onzekerheid in de valutamarkt.
Als het Lagerhuis de plannen van May komende week voor de derde keer op rij wegstemt, is het risico van een chaotische Brexit opeens weer helemaal levend. Tegelijk is er maar één zekerheid bij de Brexit: voorspellen wat er morgen gaat gebeuren, is zo goed als onmogelijk.
Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.