In de huidige internetcultuur willen we dingen gelijk weten. Als we ergens op klikken willen we onmiddellijk te zien krijgen waar we naar op zoek zijn.

We willen niet betalen voor die informatie en sommige mensen gaan heel ver om dat te voorkomen, door met verschillende e-mailadressen steeds een nieuwe proefperiode te beginnen om gratis artikelen te kunnen blijven lezen of adblockers te installeren.

Dus waarom heb ik zojuist 99 cent betaald op een website die Who Paid 99 Cents heet en alleen maar laat zien wie ook 99 cent heeft betaald om te zien wie er nog meer 99 cent heeft betaald?

Mijn eerste gedachte was: echt niet. Dit kan iedereen zijn en ze vragen ook om mijn creditcardgegevens.

Maar daarna won mijn nieuwsgierigheid het toch en betaalde ik 99 cent. En blijkbaar hadden op dat moment al 43 mensen dat voor mij gedaan.

who paid 99 cents results

Foto: Thinko

De website legt niet veel uit. Als je hem opent wordt je begroet met de simpele kop "Who Paid 99¢?" en wat tekstvelden voor je naam, e-mailadres en creditcardinformatie.

En daaronder staat in kleine letters: "Je naam wordt openbaar. Logisch. Dat is het hele punt. Maar gebruik gewoon een valse naam als je wilt. De factuur wordt naar je gemaild."

In nog kleinere letters staat daaronder: "Alle betalingen zijn definitief. Klaag ons niet aan alstublieft."

Nadat ik de 99 cent had betaald kreeg ik daar direct bericht van, zoals we tegenwoordig verwachten op internet. Eindelijk kon ik zien wie er nog meer 99 cent had betaald.

Toegegeven, ik werd daar niet veel wijzer van. Er waren 43 mensen die eerder al 99 cent hadden betaald en de meeste leken een valse naam te hebben gebruikt. Een aantal mensen plugde hun SoundCloud-profiel, een naam was simpelweg "9/11 was an inside job" en iemand anders stelde "HQ Trivia" te zijn.

En de hele grap is dat je opnieuw 99 cent moet betalen als je wilt weten of de lijst langer is geworden. Elke keer als je de geactualiseerde lijst wil zien moet je weer 99 cent betalen.

Helemaal onderaan de pagina staat een "Made by Thinko"-icoon dat linkt naar de website Thinko.com.

Thinko is een computerentertainmentstudio in Brooklyn in New York en lijkt dus achter de mysterieuze website te zitten.

Gevraagd om commentaar zegt Pasquale D'Silva van Thinko tegen Business Insider: "We vinden het leuk om computers grappige dingen re laten doen. Computers zijn al zo lang gebruikt voor saaie dingen."

Toen we de simpele vraag "waarom?" stelden, antwoordde D'Silva: "We bouwen alles waar we bij Thinko om moeten lachen."

En op de vraag waarom iemand 99 cent zou betalen om te zien wie dat nog meer heeft gedaan, zei D'Silva niet te weten wie dat zou doen, maar dat het heel simpel is en mensen erom moeten lachen.

"Mensen betalen omdat ze daardoor iets grappigs hebben om over te praten", zegt D'Silva."Ik denk dat mensen gek zijn op het idee om andere mensen ook aan het lachen te maken. Dat is gewoon goede energie. Zeker omdat het ten koste van henzelf gaat."

En wat gaat Thinko doen met alle 99-centbetalingen die binnenkomen op de rekening?

"Investeren in het volgende geweldig grappige product op internet", zegt D'Silva. "We hebben eindeloos veel ideeën. Onze droom is om heel internet ermee te overspoelen, zodat iedereen wat vaker kan lachen."

LEES OOK: 10 typische gedragstrekjes die bepalen hoe anderen over je denken