- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft woensdag gezegd dat de huidige vaccins waarschijnlijk voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.
- Ook CEO Ugur Sahin van vaccinmaker BioNTech denkt dat het niet nodig zal zijn om een nieuwe versie van z’n coronavaccin te ontwikkelen.
- Collega Stephane Bancel van Moderna is wel ongerust over de effectiviteit van de huidige vaccins.
- Lees ook: De topman van Pfizer heeft er vertrouwen in dat de COVID-19 pil van de farmceut effectief is tegen de omikronvariant
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat het aannemelijk is dat de huidige coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus, maar dat niks vaststaat tot er meer en langer onderzoek is gedaan .
In een persconferentie van woensdag gaf de WHO aan dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de ernst van de symptomen bij besmetting met de omikronvariant. De organisatie verwacht binnen enkele dagen meer gegevens over de overdracht van omikron te kunnen geven.
Volgens de WHO hebben de meeste besmette personen tot nu toe milde klachten. Er zijn nog geen ernstig zieken geweest. Wel denken epidemiologen van de gezondheidsorganisatie dat de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant.
Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waarschuwde tegen de verschillende reisverboden die meerdere Europese landen invoerden in reactie op de ontdekking van de nieuwe variant. Hij gaf aan dat dit de verspreiding van omikron niet zal stoppen.
BioNTech: geen reden tot paniek
De CEO van vaccinmaker BioNTech, die samen met Pfizer een coronavaccin ontwikkelde, zei maandag tegen persbureau Reuters dat het vaccin van BioNTech goed beschermt tegen mogelijke, ernstige symptomen van de nieuwe omikronvariant.
Volgens Ugur Sahin gaat BioNTech de komende twee weken extra laboratoriumtests uitvoeren met bloed van mensen die twee of drie doses van het Pfizer-BioNTech vaccin hebben gehad, om te zien of de antilichamen die in dat bloed worden gevonden echt goed beschermen tegen omikron of dat er mogelijk toch een kleine aanpassing aan het vaccin nodig is.
Sahin verwacht dat deze tests een lichte daling in de bescherming van de vaccins tegen milde en matige ziekteverschijnselen door omikron zullen aantonen, maar hoe groot het verschil zal zijn, is nog onduidelijk. Wel denkt hij dat boostershots een groot verschil zullen maken in de weerstand die proefpersonen hebben tegen de nieuwe variant.
"Naar mijn mening is er geen reden om extra bezorgd te zijn. Het enige waar ik me op dit moment zorgen over maak, is het feit dat er mensen zijn die helemaal niet gevaccineerd zijn," zegt Sahin.
Moderna is juist ongerust over effectiviteit vaccins
Het vertrouwen van de topman van BioNTech staat in schril contrast met de ongerustheid van Stephane Bancel, de CEO van de concurrerende vaccinmaker Moderna. Hij verwacht een aanzienlijke daling in de bescherming tegen de nieuwe coronavariant met de huidige vaccins.
Sahin snapt wel waar dit gevoel bij zijn collega vandaan komt. Hij zegt dat het mogelijk is dat de door het vaccin aangemaakt antilichamen moeite kunnen hebben om zich aan de nieuwe virusvariant te hechten. Aan de andere kant zullen T-cellen, een andere vorm van immuunafweer, grote delen van het spike-eiwit van de omikronvariant die ongewijzigd zijn gebleven, herkennen en bevechten.
Sahin wilde niet zeggen of omikron even dominant zal worden als de deltavariant. "Maar zelfs als dat zo is, is dat op zich geen reden tot paniek."