Op een industrieterrein in Sassenheim is het levenswerk van Valentino Zagatti te bewonderen, een inmiddels 84-jarige Italiaan die in ruim zestig jaar tijd duizenden flessen zeldzame whisky verzamelde.

De collectie staat sinds 9 oktober tentoongesteld in hoge vitrines bij de Nederlandse firma Scotch Whisky International (SWI), een onderneming die beleggen in single malt whisky promoot.

Scotch Whisky International huisvest de Zagatti Collectie in een bedrijfspand waar nu zo’n 3.000 flessen zeldzame, Schotse whisky te vinden zijn.

Eigenaar Michel Kappen van Scotch Whisky International heeft de Zagatti Collectie samen met een groep investeerders gekocht.

Een bezoek aan het Zagatti museum in Sassenheim kan uitsluitend op afspraak. Business Insider mocht langskomen om de zeldzame en historische whisky’s te bekijken.


Het pand van Scotch Whisky International oogt strak en zakelijk. Naast een voorraad whisky's voor de handel en voor beleggingen heeft Scotch Whisky International sinds kort ook een whisky-museum.

SWI-Sassenheim pand

Scotch Whisky International presenteert zich als 's werelds grootste speler op het gebied van professioneel beleggen in Schotse single malt whisky. Het bedrijf biedt een handelsplatform voor geïnteresseerden die flessen whisky willen aan- of verkopen.

De verhandelde whisky wordt opgeslagen bij Scotch Whisky International in Sassenheim, of bij de opslag van het bedrijf in Schotland.

"Zie het als aandelenhandel bij een online effectenhuis. Je kunt flessen of vaten aan- en verkopen. Wij bieden ook een bewaarbedrijf voor de flessen die je aankoopt. Een verzekerde opslag", vertelt commercieel directeur Paul van der Hulst bij de rondleiding.


Sinds 9 oktober kun je op afspraak de Zagatti Collectie bezoeken. Een mooie bioscoopachtige trailer met een Schotse voiceover geeft een indruk van het museum

SWI-Sassenheim-entree

De entree van het pand in Sassenheim staat aan weerszijden vol flessen whisky. Dat zijn gebottelde flessen whisky van het eigen merk van Scotch Whisky International: 'MO OR'.

Beleggers die vaten whisky kopen via Scotch Whisky International, zullen die vaten ooit gebotteld zien onder de naam 'MO OR'. Dat betekent 'mijn goud', in het Schotse Gaelic, vertelt marketingadviseur Jan Willem Lokerman van Scotch Whisky International.

Op de flessen staat vermeld hoe lang de whisky heeft gerijpt en wanneer de whisky gebotteld is. Scotch Whisky International opereert als onafhankelijke bottelaar die in Schotland whisky bottelt die daar is gedistilleerd.

Het eigen merk wordt nog niet actief gepromoot, vertelt Lokerman. Scotch Whisky International is bezig met een marketingplan.


Op de begane grond is de opslag van hedendaagse whisky's. Via Scotch Whisky International kunnen beleggers whisky's verhandelen
SWI-Sassenheim-opslag-voor-beleggers

Vanaf 100 euro kun je handelen in whisky. Mensen die 25.000 euro of meer in whisky willen beleggen kunnen dat met advies van Scotch Whisky International doen. Zij kunnen naast flessen ook vaten whisky kopen.

Beleggers die 100.000 euro of meer inbrengen, kunnen het beheer van hun whiskybeleggingen uit handen geven aan Scotch Whisky International.

Commercieel directeur Van der Hulst: "Wij kunnen je begeleiden naar een uniek samengestelde portefeuille met vaten, flessen of beide. Wij hebben twee locaties. Ons hoofdkantoor is in Nederland en onze vaten liggen opgeslagen op onze locatie in Schotland."


Op de eerste verdieping  staat de bijzondere collectie whisky's van Valentino Zagatti op museale wijze in vitrines uitgestald

WI-Zagatti-Museum-Sassenheim

Valentino Zagatti werd op z'n elfde blind en leerde als kind piano en accordeon spelen. In 1957 behaalde hij een professioneel diploma als accordeonspeler.

Jarenlang rookte Zagatti twaalf sigaretten per dag. Nadat hij eind jaren '50 stopte met roken, hield hij geld over, zo gaat het verhaal. Zagatti besloot flessen sterke drank te gaan verzamelen.

Zijn verzameling groeide uit tot meer dan 3.000 flessen whisky. Het huis puilde uit. Zijn vrouw en kinderen familie overtuigden hem enkele jaren geleden de collectie te verkopen.


Valentino Zagatti en Michel Kappen bij de toegang tot de Zagatti Collectie

Maar hoe komt de collectie op een industrieterrein in Sassenheim? Michel Kappen, voormalig Rabobank-bankier en eigenaar van Scotch Whisky International, had Zagatti jaren geleden ontmoet. Hij vroeg de Italiaan te overwegen aan hem te denken, mocht hij de collectie ooit willen verkopen.

Kappen beloofde dat de collectie zeker tien jaar bij elkaar zou blijven en dat hij de Zagatti-collectie een eigen museum zou geven. De 84-jarige Zagatti besloot op het aanbod van Kappen in te gaan en verkocht zijn collectie in 2015 aan Kappen en een groep beleggers.

Commercieel directeur Paul van der Hulst vertelt dat er een bedrag van "meerdere miljoenen euro's" met de aankoop gemoeid is geweest. De collectie geldt als zeer bijzonder en bestaat eigenlijk uit 3.100 flessen, waaronder een aantal dubbele flessen. De dubbele flessen zijn veilig opgeslagen en staan niet in het museum, waar 2.951 flessen staan opgesteld.

De deur die toegang geeft tot het museum is normaal gesproken stevig afgesloten. Als deze deur open is, is er ook nog een ijzeren hek. Ben je binnen, dan houden tientallen veiligheidscamera's bezoekers in de gaten.

De blinde Zagatti was met zijn kinderen aanwezig bij de opening van het museum, begin oktober. "Ze vertelden hem hoe mooi eruit ziet. Dat was heel emotioneel", vertelt Van der Hulst.

Bij Valentino Zagatti thuis zaten de flessen in dozen. Ze waren tot aan het plafond toe opgestapeld. Nu pas kon de familie zien hoe indrukwekkend de collectie eigenlijk is.


De oudste fles uit de collectie is vermoedelijk de oudste ongeopende fles whisky ter wereld, gebotteld in 1843. Het is een huwelijkscadeau van een vader aan zijn dochter

Paul-van-der-Hulst-commercieel-directeur-bij-SWI-toont-oudste-fles-in-Zagatti-Museum-Sassenheim Whisky

De fles whisky op deze foto is gebotteld in het midden van de negentiende eeuw, toen koningin Victoria de Britse vorstin was. Extra bijzonder is dat in die tijd weinig whisky in glas werd gebotteld. Het zat toen vrijwel altijd in kruiken.


Whisky uit uit de Tweede Wereldoorlog

Foto: Een fles Whisky 'finely matured'. Bron: Business Insider Nederland

Andere bijzondere flessen stammen uit de Tweede Wereldoorlog.

Zo heeft de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika vaten whisky van de Britten in handen gekregen. Deze vaten zijn verscheept naar Italië en later weer gevonden door de Engelsen. Die hebben de whisky toen laten bottelen bij een Italiaanse bottelaar, die de flessen voorzag van een label. 'Special brand, finely matured'.


Unieke flessen van whiskyhuis Glenmorangie volgens een nieuwe 'finish techniek'.

WI-Zagatti-Museum-Sassenheim

Whiskyhuis Glenmorangie kwam op het idee om whisky die jaren in eikenhouten vaten was gerijpt, in andere vaten te doen. De whisky ging nog een half jaar tot een jaar in vaten waarin eerder sherry, madeira of port had gezeten.

"Glenmorangie was de pionier. De whisky kreeg een 'eindsprintje' in vaten met een andere smaak", vertelt Van der Hulst. Van die allereerste batch van Glenmorangie zijn drie flessen in de Zagatti Collectie terechtgekomen.

"Er staan hier flessen die, als je ze los zou verkopen, tonnen kunnen opleveren", zegt Van der Hulst. "Maar los verkopen kan natuurlijk niet. Het is een collectie en dat nog minstens zeven jaar."


LEES OOK Het Pioppi-dieet is enorm populair, maar volgens het Voedingscentrum krijg je zo te weinig vitamines en vezels binnen