Het beruchte Artikel 50 van het Europees Verdrag, waarmee een lidstaat het signaal geeft uit de Europese Unie te willen stappen, kan dinsdag al in werking worden gezet door de Britse regering.
Maandag stemmen het Britse Lagerhuis en het Hogerhuis over een wet die de regering de bevoegdheid geeft om Artikel 50 te activeren. Als beide parlementen akkoord gaan, heeft premier Theresa May vanaf dinsdag de mogelijkheid om het startsein te geven voor de Brexit-onderhandelingen.
Naar verwachting liggen er geen obstakels meer voor parlementaire goedkeuring. Premier May kan vervolgens aansturen op een zogenoemde ‘harde Brexit’, waarbij het Verenigd Koninkrijk meer controle krijgt over immigratie, maar geen deel meer zal uitmaken van de interne Europese markt en de douaneunie.
Waarschijnlijk zal het inroepen van Artikel 50, met als doel een harde Brexit, ook een tegenreactie oproepen bij de Schotse premier Nicola Sturgeon. Zij zou deze week al kunnen aangeven een tweede referendum voor de Schotse onafhankelijkheid te willen.
Brexit-deal met de Europese Unie
In de afgelopen dagen hebben lobbygroepen van het Britse bedrijfsleven gewaarschuwd dat, als er binnen twee jaar geen deal is met de Europese Unie, er grote economische schade kan ontstaan.
Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie valt en de nieuwe handelsrelatie op de regels van de Wereld Handelsorganisatie is gebaseerd, wordt gevreesd voor een negatieve economische consequenties.
Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson deelt deze zorgen echter niet en stelt dat er geen "apocalyptische" uitkomst te verwachten valt van de onderhandelingen met de EU. "Ik denk dat we het prima redden, ook als we niet meteen een overeenkomst hebben. "