Jan Koum, medeoprichter van Whatsapp, verlaat Facebook. Dat meldde hij afgelopen maandag in een bericht op zijn persoonlijke Facebookaccount.
“Ik ga wat tijd nemen om dingen te doen die ik leuk vind naast technologie, zoals het verzamelen van zeldzame Porsches, sleutelen aan mijn auto’s en ultimate frisbee spelen”, schrijft Koum.
Het nieuws werd maandagmiddag voor het eerst naar buiten gebracht door de Washington Post. Koum bevestigde het kort erna. Het woord van vertrek komt de dag voordat Facebook’s jaarlijkse F8 ontwikkellaarsconferentie in San Jose begint.
Koum werd miljardair toen hij en Brian Acton, medeoprichter van Whatsapp, in 2014 het populaire berichtenplatform aan Facebook verkocht voor 19 miljard dollar. Acton verliet Facebook in 2017 en begon daarna met Signal, de app voor het sturen van versleutelde berichten. Hij promootte zelfs de #DeleteFacebook beweging.
Volgens de Washington Post vertrekt Koum omdat Facebook-managers de versleuteling van berichten op Whatsapp willen verzwakken en het bedrijf data van gebruikers wilt verzamelen.
Koum is na de overname verantwoordelijk gebleven voor Whatsapp en heeft ook een zetel in de raad van bestuur van Facebook. Hij zou die zetel opgeven bij zijn vertrek uit het bedrijf, schrijft de Washington Post. Facebook heeft niet gereageerd op de vraag of Koum zijn bestuurszetel behoudt.
De volmacht van de onderneming, ingediend op 13 april, zegt dat Koum zich verkiesbaar zal stellen voor de raad van bestuur tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van dit jaar op 31 mei.
Koum heeft zich naar verluidt systematisch verzet tegen de inspanningen van Facebook om de privacy van Whatsapp te verzwakken. Die strijd is na het Cambridge Analytica-schandaal alleen maar intenser geworden. Bij het schandaal werd persoonlijke informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers ten onjuiste gebruikt voor advertenties.
Facebook-CEO Mark Zuckerberg reageerde onder Koum's afscheidspost om hem te bedanken voor zijn service en waarschijnlijk ook om te bevestigen dat het bedrijf encryptie op Whatsapp steunt.
"Ik ben dankbaar voor alles wat je hebt gedaan om de wereld te helpen verbinden en voor alles wat je me hebt geleerd, inclusief de versleuteling en de mogelijkheid om de macht bij een gecentraliseerd systeem weg te halen en terug te leggen bij de mensen. Die waarden zullen altijd centraal staan bij Whatsapp", schreef Zuckerberg.
Opmerkelijk is dat Koum regelmatig zijn social media-accounts gebruikt om zijn steun aan president Donald Trump te uiten, wat in schril contrast staat met het grotendeels liberale beleid van het leiderschap bij Facebook en Silicon Valley in het algemeen.
Hieronder Koums post:
En de reactie van Zuckerberg: