Na de overname van berichtendienst WhatsApp door Facebook zouden gebruikers massaal overstappen naar concurrent Telegram.
Dat blijkt wel mee te vallen: Telegram heeft slechts 35 miljoen gebruikers wereldwijd.
Dat liet het bedrijf maandag weten. Die gebruikersschare valt in het niet bij de 450 miljoen mensen die WhatsApp gebruiken. De dienst is zelfs kleiner dan vergelijkbare apps in Azië.
Meer privacy
Telegram werd opeens aantrekkelijk in vergelijking met WhatsApp, omdat de dienst meer privacy biedt. Zo kun je privéchats voeren waarbij de berichtgeschiedenis niet wordt opgeslagen. Ook zouden chats beter beveiligd zijn tegen ‘afluisteren’. Wat Telegram ook hielp was dat WhatsApp op 23 februari vier uur uit de lucht was.
Ook miljoenen Nederlanders stapten over, maar het is onbekend of deze mensen nog altijd actief zijn op Telegram.
Russische veiligheidsdiensten
Telegram ging in augustus 2013 van start voor de iPhone; de Android-versie werd in oktober van dat jaar actief. De dienst werd opgezet door de Russische broers Pavel en Nikolaj Doerov. Ondernemer Pavel Doerov richtte eerder de in Rusland dominante netwerksite vKontakte op.
“Mijn voornaamste reden om Telegram op te zetten was om voor een communicatiemiddel te zorgen dat niet kan worden geïnfiltreerd door Russische veiligheidsdiensten”, zei Doerov tegen TechChrunch. Doerov heeft een beloning van 200.000 dollar uitgeloofd voor degene die Telegram kan hacken.
Beste versleuteling
Volgens hem is de versleuteling van Telegram de beste op de markt. “Tot nu toe heeft niemand gewonnen, maar een jongen uit Rusland heeft in december een serieus probleem ontdekt”, aldus Doerov. “Ik heb hem 100.000 dollar gegeven.”.
Ten tijde van de hausse aan nieuwe gebruikers twitterde Telegram overigens dat het bedrijf liever een “organische” groei doormaakte. Maar of het huidige groeitempo na de hype tevreden stemt is de vraag. De Doerovs hebben al aangekondigd dat ze het publiek om donaties zullen vragen, mocht Telegram krap bij kas komen te zitten.