De NSA is niet de enige organisatie die jouw privégesprekjes kan lezen. Als je niet oppast is alles wat je chat via WhatsApp leesbaar voor de nieuwe eigenaar van jouw oude telefoonnummer.
Veel gebruikers werden bezorgd over hun privacy toen WhatsApp door Facebook werd overgenomen. Maar ook het zelfstandige WhatsApp had zo al zijn privacy-issues, zo stelt Xuyang Li, oprichter van TrustGo, een bedrijfje gespecialiseerd in mobile security op WSJ.com.
Li stuitte zelf op een veiligheidsprobleem toen hij een nieuw telefoonnummer kreeg. Op het moment dat hij WhatsApp downloadde, kreeg hij de gehele berichtengeschiedenis van ene Jessica te zien. Ook als Li berichtjes zond, deed hij dit als Jessica.
Het probleem is dat WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer. Gebruikers registeren zich niet met een wachtwoord en een gebruikersnaam zoals bijvoorbeeld bij Facebook het geval is. Door WhatsApp aan het telefoonnummer te koppelen, is het heel gemakkelijk voor WhatsApp om op basis van je telefoonboek uit te zoeken wie in je telefoonboek ook de berichtendienst gebruikt.
Gênante of gevoelige gesprekken in verkeerde handen
Dat gaat ook allemaal goed, totdat iemand van nummer wisselt. Op dat moment zou je, en dat stelt WhatsApp ook, eigenlijk je account moeten deleten en een nieuwe aanmaken. Dan verdwijnt al je oude data. Let wel op dat je het account verwijdert en niet alleen de app.
Het lijkt misschien vergezocht, maar het komt waarschijnlijk regelmatig voor. Iemand die zijn telefoon met nummer overdoet aan een kennis en alleen de app van WhatsApp verwijdert, laat zo als zijn data achter op de telefoon. Op het moment dat de nieuwe gebruiker WhatsApp weer installeert, krijgt hij of zij gesprekken van de oude eigenaar te zien. Iets dat vanzelfsprekend tot gênante situaties kan leiden.
Lees ook
Uitbaten betaalgegevens door ING? Dat zullen we nog wel eens zien, zegt Knot
AH Bonuskaart nieuwe stijl: persoonlijke korting, minder privacy
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl