- Rusland zou westerse economische sancties kunnen zien als een oorlogsverklaring, waarschuwt een sanctiedeskundige.
- Nathanael Tilahun zegt dat Rusland “misschien wil escaleren door militaire acties tegen het Westen.”
- De westerse sancties schaden de Russische economie en hebben de roebel in een vrije val doen belanden.
- Lees ook: Dit zijn 10 Russische oligarchen die onder de Europese sancties vallen: één daarvan is naar verluidt de rijkste man van Rusland
Rusland zou de ingrijpende economische sancties van het Westen kunnen opvatten als een oorlogsverklaring, zo waarschuwt een deskundige.
De maatregelen komen neer op een “Blitzkrieg” die “in principe de Russische economie op de knieën zal dwingen,” met de gevolgen die “elke individuele Rus” zal voelen. Dat zegt Nathanael Tilahun, deskundige op het gebied van economische sancties aan de Coventry University in het Verenigd Koninkrijk tegen Insider.
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Canada en Zwitserland behoren tot de landen die Rusland sancties hebben opgelegd na de invasie van Oekraïne.
De maatregelen omvatten een verbod op transacties met de centrale bank van Rusland, het afsnijden van de toegang van sommige Russische banken tot het internationale betalingssysteem SWIFT en sancties die gericht zijn op individuele oligarchen en president Vladimir Poetin zelf.
De sancties hebben ertoe bijgedragen dat de Russische roebel in een vrije val is beland en dat de inflatie in Rusland fors is gestegen.
Tilahun zegt: "Mijn vrees is dat de sterke economische wurggreep waarin Rusland verkeert, wordt uitgelegd als een alternatieve vorm van een oorlogsverklaring. Dan zou Rusland wel eens kunnen willen escaleren door militaire acties tegen het Westen, niet alleen tegen Oekraïne."
De sancties hebben ook invloed op de rest van de wereld, "maar het effect in het Westen is onvergelijkbaar met het effect binnen de Russische samenleving zelf", zegt Tilahun.
Hij meent echter ook dat het Westen de sancties nog verder kan opvoeren. Bijvoorbeeld door een einde te maken aan de uitzonderingen die Rusland in staat stellen olie en gas overzee te verhandelen en door meer Russische banken de toegang tot SWIFT te ontzeggen.
Afgelopen week waarschuwde Dmitry Medvedev, plaatsvervangend voorzitter van de Russische veiligheidsraad, dat "economische oorlogen vaak in echte oorlogen veranderen". De Russische president Vladimir Poetin zei zaterdag dat de westerse sancties "een oorlogsverklaring" waren, maar voegde eraan toe: "Godzijdank is het zover niet gekomen."
Financiële sancties zijn "uiteindelijk de enige instrumenten waarover het Westen beschikt om Rusland rechtstreeks onder druk te zetten, afgezien van het verstrekken van militaire hulp aan Oekraïne," vertelt Adam Hug, directeur van de Britse denktank The Foreign Policy Centre aan Insider.
"Gelet op de omvang van de crisis en de duidelijke noodzaak om directe militaire actie in Oekraïne te vermijden, blijft er niets anders over dan financiële maatregelen", zegt Hug. Hij voegt eraan toe: "Je ziet een enorme ontkoppeling van de Russische economie van de wereldeconomie."
Veel westerse bedrijven zijn bezig de banden met Rusland te verbreken door Russische kantoren te sluiten, winkels te sluiten of online diensten en verkopen te beëindigen.