- De 100 grootste westerse bedrijven die nog steeds actief zijn in Rusland, boekten ruim 12 miljard euro winst in 2022, volgens de Russische nieuwsorganisatie Novaya Gazeta.
- Hun winsten stegen met 54 procent ten opzichte van 2021 en de bedrijven droegen in 2022 voor 3,4 miljard euro aan vennootschapsbelasting af in Rusland.
- Onder de bedrijven die nog flinke winst maken in Rusland, zijn onder andere TotalEnergies, BP en Raiffeisen Bank.
- Lees ook: Economie van Rusland lijdt onder een enorme ‘brain drain’: meer dan een miljoen jonge werknemers hebben de arbeidsmarkt verlaten.
Na de invasie van Oekraïne kondigden veel westerse bedrijven hun vertrek uit Rusland aan, maar een paar van hen zijn gebleven en zijn veel geld blijven verdienen.
De top 100 westerse bedrijven die in Rusland zijn gebleven, verdienden in 2022 zoveel geld dat ze bijna 288 miljard roebel, oftewel 3,4 miljard euro, aan vennootschapsbelasting hebben afgedragen, zo blijkt uit een onderzoek van Novaya Gazeta Europe van 8 juni.
De onafhankelijke Russische nieuwsorganisatie bekeek jaarrekeningen van in Rusland geregistreerde entiteiten die geheel of gedeeltelijk in handen waren van westerse bedrijven.
Je kan het goed nieuws voor de Russische oorlogskas noemen: de grootste 100 westerse bedrijven die nog steeds actief zijn in Rusland boekten bij elkaar in 2022 1,1 biljoen roebel aan winst, een stijging van 54 procent ten opzichte van 2021, volgens Novaya Gazeta. Het winstbedrag van 1,1 biljoen roebel komt neer op 12,4 miljard euro.
De belastinginkomsten die worden afgedragen aan Moskou vertegenwoordigen 1 procent van de begroting van Rusland, zo schrijft de krant. De grootste belastingbetalers waren Amerikaanse, Britse en Franse bedrijven.
Een paar van de bedrijven die vorig jaar enorme winsten boekten waren de Franse energiegigant TotalEnergies, de Oostenrijkse Raiffeisen Bank en de Britse oliegigant BP, volgens Novaya Gazeta.
TotalEnergies ging na de invasie van Oekraïne door met zijn activiteiten in Rusland, maar kondigde uiteindelijk in december 2022 aan dat het "zich geleidelijk terugtrekt uit Rusland en er tegelijkertijd voor zorgt dat het gas aan Europa blijft leveren".
De Oostenrijkse Raiffeisen Bank verviervoudigde haar winst in Rusland tot 141 miljard roebel (1,6 miljard euro), volgens Novaya Gazeta. De kredietverstrekker is echter bezig zijn activiteiten in Rusland af te stoten, volgens persbureau Reuters.
Stoppen met activiteiten in Rusland is een ingewikkeld proces
Net als TotalEnergies, BP en Raiffeisen Bank proberen veel westerse bedrijven nog steeds Rusland te verlaten. Maar Russische dochterbedrijven afstoten kan een langdurig proces zijn.
Meer dan een jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel, zijn volgens een lopend onderzoek van Yale University slechts 525 bedrijven definitief gestopt met werken in het land. Dat is ondanks het feit dat duizend bedrijven al twee maanden na het begin van de oorlog in Oekraïne aankondigden hun activiteiten daar te gaan staken.
En het is niet omdat ze het niet geprobeerd hebben: meer dan tweeduizend bedrijven waren op zoek naar manieren om de Russische markt te verlaten, meldde zakenkrant The Financial Times in maart, maar dat proces verloopt traag door logistieke vertragingen.
Er zijn bedrijven die in meer of mindere mate actief zijn in Rusland en die niet zomaar kunnen vertrekken, onder meer vanwege operationele, ethische en beleidsmatige uitdagingen.