- De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben tijdens een top in Japan overlegd over de oorlog in Oekraïne.
- De verwachting is dat de Russische president Vladimir Poetin bij een tegenoffensief van het Oekraïense leger extreem kan reageren.
- Eerder dreigde de voormalige Russische president Dmitri Medvedev al met ongekend geweld.
- Lees ook: Oekraïne zou al in april tegenoffensief kunnen beginnen, blijkt uit geheim NAVO-document.
Nu een tegenoffensief van het leger van Oekraïne dichterbij lijkt te komen, bereidt het Westen zich voor op hoe Rusland zal reageren als het Russische leger door Oekraïense troepen wordt teruggedrongen.
Tijdens de G7-top voor ministers van Buitenlandse Zaken in Japan van deze week was de oorlog in Oekraïne vanzelfsprekend een van de belangrijke thema’s.
Volgens de Britse krant The Guardian verwachten westerse landen dat de Russische president Poetin zal reageren “met alle middelen die hij nog heeft” op een eventueel tegenoffensief van Oekraïne. Onder meer dreigementen met de inzet van nucleaire wapens en cyberaanvallen worden genoemd als vergeldingsmaatregelen. De Britse krant citeert aanwezige ambtenaren die zeggen dat het Westen “voorbereid moet zijn” op extreme tactieken van Rusland om bezette gebieden te behouden.
De voormalige Russische president Dmitri Medvedev dreigde afgelopen maand al dat Rusland er niet voor zal terugdeinzen “ieder mogelijk wapen” in te zetten, mocht Oekraïne proberen onder meer de Krim te heroveren.
Het schiereiland lijkt een van belangrijke rol te gaan spelen in de volgende fase van de oorlog, aangezien Westerse leiders het erover eens zijn dat Rusland moet vertrekken uit het gebied om te kunnen toewerken naar een eventueel einde van de oorlog.
Wanneer het Oekraïense tegenoffensief wordt ingezet, is afwachten. Afgelopen week kreeg Business Insider Deutschland inzage in een geheime briefing van de NAVO, waaruit bleek dat de strijd naar alle waarschijnlijkheid eind deze maand zal beginnen. Uit dezelfde stukken bleek dat Rusland al bezig is met het innemen van defensieve posities.
Desondanks zijn er twijfels bij Westerse inlichtingendiensten over de slagingskans van het verwachte lente-offensief van Oekraïne tegen Rusland. Volgens de krant The Washington Post verwachten de VS niet dat Oekraïne het door Rusland bezette gebied volledig kan heroveren, onder meer omdat Oekraïne moeite heeft om troepen, munitie en uitrustingen aan te vullen.
The Guardian citeert dinsdag een groep van voormalige hoge diplomaten en militaire adviseurs, die vrezen voor een patstelling als het westen niet all in gaat en zijn militaire steun verhoogt. Zo zouden bondgenoten nog niet de militaire steun leveren die ze publiekelijk hebben beloofd, iets wat Oekraïne zelf eerder al benadrukte.