- Financiële secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker om werknemers aan te trekken in de nog altijd krappe arbeidsmarkt.
- Met name de dertiende maand bovenop het reguliere salaris is gewild, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.
- Werkgevers richten zich echter vooral op pensioenregelingen en vergoedingen voor woon-werkverkeer.
- Lees ook: Groene arbeidsvoorwaarden: dagje extra vakantie als je met de trein op vakantie gaat, is nog zeldzaam.
Werkgevers in Nederland hebben nog altijd te kampen met een relatief krappe arbeidsmarkt, ondanks het feit dat de economie in recessie verkeert.
Het aantrekken van talent kan op de huidige arbeidsmarkt nogal een uitdaging kan zijn. Het bieden van gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden helpt om het verschil te maken, zo blijkt uit onderzoek van Indeed, de grootste vacaturesite van Nederland.
Onder werknemers blijkt de dertiende maand (extra salaris) de meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarde. Volgens het onderzoek geeft ruim veertig procent van de ondervraagden aan een dertiende maand belangrijk te vinden. Hoewel tijdens de coronapandemie steeds minder werkgevers die voorwaarde aanboden, is dat het afgelopen jaar weer met 44 procent gestegen. Veel bedrijven zien dus in hoe belangrijk deze voorwaarden is voor werknemers.
Naast de dertiende maand scoren extra betaald verlof (27 procent) en een pensioenregeling of collectieve verzekering (23 procent) ook goed.
De mogelijkheid tot thuiswerken wordt ook gezien als belangrijk, waarmee het de hoogst scorende niet-financiële arbeidsvoorwaarde uit het onderzoek is. Zaken als sportactiviteiten, zoals een abonnement op een fitnessschool, of toegang tot sessies rond mentale gezondheid, worden als stukken minder belangrijk ervaren.
"Een gesprek over salaris of compensatie gaat veel verder dan alleen de financiële aspecten. Het gaat ook over de beleving van werknemers, en over de vraag of de beloning eerlijk is", zegt managing director Stan Snijders van Indeed Benelux,in een persverklaring. "Als werkgever is het van belang te blijven onderzoeken welke voorwaarden leiden tot de gewenste impact, zodat je medewerkers kan aantrekken en behouden".
Zoals gezegd bieden steeds meer werkgevers een dertiende maand aan. Het meest worden echter pensioenregelingen en vergoedingen voor woon-werkverkeer aangeboden. De mogelijkheid tot thuiswerken staat op de derde plek in wat werkgevers het vaakst bieden.
Werknemer sneller tevreden over secundaire arbeidsvoorwaarden, dan over salaris
Een ander opvallend punt dat Indeed uitzocht, is de tevredenheid van werknemers over respectievelijk de secundaire arbeidsvoorwaarden en het salaris. Bijna twee derde van de ondervraagde werknemers geeft aan tevreden te zijn met hun secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl slechts 43 procent zegt vrede te hebben met het verdiende salaris.
Willen werkgevers nog betere arbeidsvoorwaarden aanbieden, dan moet men zorgen dat dit niet ten koste gaat van het salaris, zo blijkt uit het onderzoek. Een meerderheid van de werknemers zal niet akkoord gaan met een salarisverlaging in ruil voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor een ruime kwart van de ondervraagden is zo’n verlaging wel bespreekbaar als daar meer vrije dagen of een betere verhouding tussen werk en privé tegenover staan.