- De coronapandemie heeft geleid tot een veel sterkere bezinning op voldoening halen uit je baan bij werknemers.
- Ed-techbedrijven proberen daar op verschillende manieren op in te spelen, met omscholingstrajecten en vaardigheidstrainingen.
- In de twaalfde aflevering van podcast The Next Move spreken André Haardt van startup Chapter en René Janssen van scale-up Lepaya over de snel veranderende markt voor opleidingen.
De coronapandemie heeft geleid tot een veel sterkere bezinning op werkgeluk. Sommige werknemers vragen zich af of het niet tijd is voor een andere baan, terwijl voor anderen de vraag is hoe ze meer voldoening kunnen halen uit hun huidige werk.
Bedrijven uit de zogenoemde ed-techsector spelen hierop in. In de twaalfde aflevering van de podcast The Next Move spreken oprichter en CEO André Haardt van startup Chapter en mede-oprichter en managing director René Janssen van scale-up Lepaya over de kansen en uitdagingen op het gebied van respectievelijk omscholing en upskilling.
Volgens Haardt zijn veel werknemers door de coronapandemie veel directer geconfronteerd met wat hun baan echt inhoudt, los van de contacten op de werkvloer. “Naar schatting 2,5 miljoen mensen halen minder energie uit hun werk.”
Met zijn nieuwe startup Chapter wil Haardt op basis van vaardigheidstrainingen concrete omscholingstrajecten aanbieden op terreinen waar veel vraag is, zoals de zorg, maar ook bij praktische beroepen zoals installateur van zonnepanelen. “Op het moment dat je mensen gaat benaderen vanuit ‘skills’ zijn er matches te maken met hele andere loopbanen.”
Lepaya richt zich meer op trainingen voor werknemers en managers bij bedrijven, gericht op vaardigheden waar op individueel niveau behoefte aan is. Janssen merkt op dat de manier waarop we werken de afgelopen twintig jaar sterk is veranderd. Midden jaren negentig had de gemiddelde persoon ongeveer 150 professionele relaties om te onderhouden; dat is inmiddels gegroeid naar 450.
“Vaardigheden die nodig zijn om daar goed mee om te gaan, draaien om zaken als hoe je feedback geeft, hoe je doelen stelt en hoe je anderen helpt een stap in hun carrière te maken. Dat zijn dingen die je vaak niet via een opleiding aangeleerd krijgt, maar ook niet via de werkgever.”
Beluister deel 1 van de twaalfde aflevering van The Next Move met André Haardt van Chapter en René Janssen van Lepaya, gepresenteerd door strategisch adviseur en auteur Diederik Heinink.
Volg de podcast The Next Move en abonneer je via Spotify, Google of Apple.
The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove