Apple hanteert een strikte geheimhoudingsplicht waar alle medewerkers zich aan moeten houden. Iedereen die toch uit de school klapt, wordt ontslagen.
Dus is het weinig verrassend dat werknemers van het bedrijf zich zelden publiekelijk uitlaten over hun werk.
Gelukkig zijn er verschillende topics op vragensite Quora. Op het forum beantwoorden voormalige en huidige werknemers vragen over hoe het leven is binnen de muren van het techconcern uit Cupertino.
Hieronder vind je een paar highlights, samen met informatie uit onze eigen bronnen en andere bronnen. Over hoe je wordt voorbereid op een nacht doorhalen, hoe vuilnis wordt gecheckt en hoe tof ze het vinden om bij het bedrijf te werken.
Nieuwe stagiairs krijgen een doos met het volgende bericht:
Vindt Apple je motivatiebrief voor een stage niet goed genoeg, dan hoef je niet nog een keer te solliciteren.
Apple heeft software waardoor ze direct zien of iemand voor de tweede keer solliciteert. Word je afgewezen, dan heb je dus pech.
Mac-consultant Frank Lazar: "Apple is zo'n gouden kans voor stagiairs dat het bedrijf extreem kieskeurig kan zijn over wie er in de zandbak mag spelen. Ze zoeken stagiairs met fantastische talenten. Als je die de eerste keer al niet kan laten zien, dan gaat een beetje extra werkervaring je een tweede keer niet helpen volgens Apple."
"We verdoen onze tijd niet aan domme mensen."
Designer Luis Abreu moest een heftige sollicitatieprocedure doorstaan, maar werd alsnog niet aangenomen. Zo schrijft hij op zijn blog:
"Drie telefonische screenings, vijf FaceTime-gesprekken, een reis naar Cupertino voor vijf gesprekken met twee mensen (dat duurde een hele dag) en een lunch in het nieuwste Café Macs. Uiteindelijk kreeg ik een simpel 'nee'."
Tijdens een van de gesprekken kreeg Abreu te horen dat ze geen "tijd verspillen aan domme mensen".
Ben je eenmaal binnen, "dan is het een moeilijke plek om te zijn als je meer dan tien kilo te zwaar bent".
Anoniem: "Er zijn veel meer mensen fit en knap bij Apple, dan mensen die dat niet zijn. Het slaat eigenlijk nergens op. Vrijwel iedereen is erg atletisch: veel mensen doen triatlons, fietswedstrijden en marathons. Het is een lastige plek om te werken als je meer dan tien kilo te zwaar bent, maar aan de andere kant: misschien geeft het je de motivatie om af te vallen. Ik ken mensen die bijna dertig kilo kwijt zijn geraakt doordat ze tijdens de lunch gingen fietsen met hun collega's."
"Vuilnisbakken worden gecontroleerd."
Tim Su schreef deze lijst met de veiligheidsmaatregelen die Apple heeft genomen:
- Ieder product heeft zijn eigen codenaam - niemand praat op een andere manier over een product.
- Teamleden die ook nog in een 'speciaal' team zitten vertellen hun collega's niet wat ze doen.
- Er zijn zwarte gordijnen en melkglas.
- Vuilnisbakken worden gecontroleerd.
Mensen in het ontwikkelteam hadden vaak vergaderingen om 4.00 uur.
David Graham schreef eerder voor Apple: "Ik kan me nog herinneren dat mensen uit het ontwikkelteam met slaperige ogen rondliepen omdat ze om 4.00 uur op kantoor moesten zijn voor vergaderingen. Dit om met collega's in een andere tijdzone te spreken. Ze moesten dit iedere dag doen en ik weet zeker dat het hun persoonlijke leven in de weg zat."
"Apple-medewerkers gebruiken geen gewone Macs - ze gebruiken gebrekkige Macs, met gebrekkige apps"
Brent Royal-Gordon, programmeur: "Intern draait op de meeste apparaten nieuwe software die getest wordt. De Macs krijgen iedere paar weken een update met de laatste software van het ingenieursteam. Apple-medewerkers gebruiken dus geen gewone Macs, maar gebrekkige Macs, met gebrekkige apps. Op deze manier kan het bedrijf een hoop bugs vinden voordat iemand buiten Apple de software ziet."
Apple-producten worden gemaakt in fabrieken die draaien op... Windows.
In 2014 plaatste topman Tim Cook een foto van zijn bezoek aan een Apple-fabriek in Azië. Op de beeldschermen is duidelijk te zien hoe de fabricagelijn wordt aangestuurd door Windows, het besturingssysteem van concurrent Microsoft. Dat is geen verrassing: veel industriële systemen draaien enkel op Windows.
In de winkels wordt veel geklapt.
Renee Morales, voormalig Apple Store-specialist: "Er wordt veel geklapt. Als nieuwe werknemer word je onder applaus binnengehaald. Na iedere shift-vergadering wordt er geklapt. Wanneer iemand weggaat, verlaat hij onder applaus het pand. Soms, gewoon voor de kick, krijgt een kind een applaus om hem blij te maken. Er wordt gewoon veel geklapt."
Je kan met de dood bedreigd worden als een apparaat van een klant stuk is.
Een Apple Store-medewerker uit de Verenigde Staten vertelde aan Business Insider: "Ik ben weleens met de dood bedreigd. Ik had iemand - ik weet niet eens meer waarom - die me vertelde dat als reparatie niets op zou leveren, ze me op ging wachten en me na mijn werk aan zou rijden."
Je moet Apple's gekke interne geheimhoudingscultuur leren kennen - snel
Wei Sun, Data Science / Software Engineering: "Vrijwel alles zal nét even anders zijn dan je vorige baan. Ben je een ingenieur, dan moet je werken met Apple's eigen tools. Er wordt van je verwacht dat je de eerste maanden zoveel mogelijk vragen stelt."
"Aangezien geheimen bewaren zo belangrijk is bij Apple, zijn de verschillende team erg van elkaar vervreemd. Welk je met een ander team aan een project, neem dan de tijd om je te verdiepen in hun manier van communiceren en andere zaken. Dat scheelt je een hoop tijd."
Apple bepaalt waar jij het over hebt met je partner
Justin Maxwell was een interface-ontwerper: "De maatregelen die Apple neemt om haar creativiteit en intellectueel eigendom te beschermen vind je nergens anders terug in Silicon Valley. Dat is wat ik mis sinds ik ben vertrokken. Apple's veiligheidsbeleid gaat tot en met blogs, met wie je spreekt tot waar je over praat met je partner. De meeste mensen begrijpen het en respecteren het. Degene die dat niet doen - die Apple onder hun naam zetten om te mogen spreken op SxSW - worden gevraagd op te stappen."
Om lekken te achterhalen maakt Apple grammaticale - en interpunctiefouten in haar eigen documenten
Nadat Business Insider een aantal gelekte memo's van verkoopchef Angela Ahrendts in handen kreeg, begon het bedrijf haar interne communicatie te veranderen om te achterhalen waar het lek vandaan kwam.
Ze verzenden nu verschillende memo's naar verschillende secties van het bedrijf in de hoop om een mogelijk lek te kunnen achterhalen als deze quotes in de media worden gebruikt.
"Het is geen plek voor kinderen"
Anoniem: "Er werken wat oudere mensen hier, niet de pas afgestudeerde 24-jarige. De meeste mensen zijn achterin de dertig, veertig, superslim en voorzien van veel ervaring. Er zijn geen Nerf-guns of andere van dat soort dingen, gewoon mensen die goed zijn in hun vak. Het is niet een plek voor kinderen."
"Ik heb weleens een vergadering om vier uur 's middags gehad, waarbij een aantal mensen besloot dat we de hele nacht gingen doorwerken"
Anoniem: "Apple komt op de eerste plaats. Natuurlijk kun je een privéleven hebben of zelfs een redelijk normaal privéleven, maar wanneer het druk is komt werk voor alles. Ik heb weleens een vergadering om vier uur 's middags gehad, waarbij een aantal mensen besloten dat we de hele nacht gingen doorwerken aan een probleem. Geen discussies over 'hé, ik moet mijn kinderen ophalen' of 'laat me eerst even naar huis bellen'. Iedereen knikt en gaat aan het werk."
"Je bent iedere dag op kantoor tenzij je ziek of dood bent"
Anoniem: "Geen thuiswerken. De cultuur binnen het bedrijf is dat je iedereen face-to-face kunt benaderen. Daar zijn ze heel duidelijk in. Je bent iedere dag op kantoor tenzij je ziek of dood bent. Niemand let op hoe laat je iedere dag op kantoor bent, maar werken op afstand is uit den boze."
Ze e-mailen je als je in het ziekenhuis ligt
Voormalig Apple-medewerker Ben Farrel schreef een lange, gedetailleerde blog over waarom hij afscheid nam van het bedrijf:
"Recent kreeg ik een naar virus te pakken dankzij een mug en moest een korte periode in het ziekenhuis opgenomen worden. In plaats van steun te krijgen, kreeg ik een presentatie gemaild met een bericht erbij. Of ik de presentatie 'met spoed' af kon maken. Zelf op de dag van mijn bruiloft werd ik telefonisch lastiggevallen of ik een verslag kon sturen dat iemand kwijt was."
Zondag is een werkdag.
Don Melton was voorheen verantwoordelijk voor onder meer de browser Safari. In podcast Debug 47 beschrijft hij het bizarre werkschema van Apple:
"Zondagavond werkt iedereen bij Apple, want de volgende dag is de vergadering met de chef. Het maakte niet uit of je favoriete programma op tv was. Jij zat daar. Achter je computer."
Sommige recruiters discrimineren oudere werknemers.
In The New York Times werd het verhaal van JK Scheinberg geplaatst. Scheinberg was "de ingenieur die ervoor zorgde dat Mac naar Intel-processors over ging. Na zijn pensioen in 2008 (op 54-jarige leeftijd) was de ingenieur een beetje rusteloos en bedacht hij dat hij perfect zou zijn om te werken bij de Genius Bar (support) in een Apple-winkel. Dat hij twee keer zo oud was als de andere kandidaten, maakte hem niet uit. Na het gesprek zeiden de drie medewerkers dat ze contact met hem op zouden nemen over de uitslag. "Ik heb nooit meer iets van ze gehoord."
"Regelmatig krijg je of positieve feedback, of je krijgt te horen dat je moet kappen met je domme shit."
Iedere week kijkt de bestuurstop naar ieder aspect van het bedrijf. Andrew Borovsky, een voormalige Apple-ontwerper: "Om als junior ontwerper direct feedback te krijgen van een hoge baas is killing. Regelmatig krijg je of positieve feedback, of je krijgt te horen dat je moet kappen met je domme shit."
Ariel Maislos: Blijf paranoïde en blijf rennen
De voormalige CEO van flashgeheugenbedrijf Anobit (werd gekocht door Apple) zei tegen ZDNet:
"Ze zeggen dat Intel vol zit met paranoïde mensen, maar bij Apple zitten ze écht achter je aan."
"Bij Apple moet je continu rennen om je functie te behouden, ze verwachten veel van iedereen. Apple verwacht dat alles wat je doet fantastisch is."
"Paranoïde management, geen respect, continue druk en lange dagen."
Anoniem: "Over het algemeen is het een bom die op ontploffen staat. Alle communicatie gaat één kant op. Mag jij raden welke kant."
"Paranoïde management, geen respect, continue druk en lange dagen is een goede opsomming van de cultuur. De meeste mensen binnen SDM (supply demand management) zien het als iets dat ze voor een paar jaar moeten doorstaan om straks een betere baan te krijgen met Apple op hun cv. Als een soort van investeringsbank in tech."
Andrew Guan, Apple China: het is soms een cult
"Ik weet niet hoe de cultuur is in de Verenigde Staten, maar in China is het wel redelijk krankzinnig. Stel je voor, tijdens de kwartaalmeeting staat er een manager op een bureau te roepen 'WIE ZIJN JULLIE?!' De werknemers steken hun handen in de lucht en roepen 'WIJ ZIJN APPLE!'."
Austin Meyer: werken bij Apple is alsof je in een oorlog zit. Een leuke oorlog.
Meyer vertelde dit verhaal aan Macrumors: "Werken bij Apple lijkt volgens mij nog het meeste op hoe het is om in een Boeing te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles draait op volle toeren, met de wetenschap dat we op de toppen van ons kunnen werken, waardoor we het beste product kunnen garanderen, en uiteindelijk succes. Maar daarvoor moeten we wel honderd procent inzet tonen. Apple vecht een oorlog uit tegen Microsoft met een overduidelijk superieur product. Maar het is wel een leuke oorlog, die zij overduidelijk aan het winnen zijn. Maar ze weten wel dat ze geen enkele kleine fout kunnen maken, als ze uiteindelijk succes willen hebben."
Toen Tim Cook nog de enige operationeel directeur was, vertelde hij meer over de geheimhoudingsplicht bij Apple.
"Nou, dat is deel van de magie van Apple. En ik wil niet dat iemand weet hoe onze magie in elkaar steekt, omdat ik niet wil dat iemand hem kopieert", vertelde hij aan Fortune.