- Ondanks dat de Nederlandse economie in een recessie is beland, blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap.
- De werkloosheid in Nederland steeg in juli wel licht ten opzichte van een maand eerder.
- Vooral onder jongeren van 15 tot 25 jaar nam de werkloosheid de afgelopen drie maanden toe.
- Lees ook: Aantal openstaande vacatures daalt, maar arbeidsmarkt blijft zeer krap
De werkloosheid in Nederland is in juli licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Ondanks dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal in een recessie is beland blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap. Het aantal WW-uitkeringen bleef in juli vrijwel stabiel.
Vorige maand zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste cijfers. In juni bleef de werkloosheid nog onveranderd op 3,5 procent. De werkloosheid is volgens het CBS in de eerste jaarhelft vrij stabiel geweest, net als het aantal WW-uitkeringen.
In juli waren 362.000 mensen van 15 tot 75 jaar werkloos, tegen 353.000 in juni. Het CBS meet de ontwikkeling van het aantal werklozen als gemiddelde verandering in de afgelopen drie maanden. In de maanden mei tot en met juli nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 6000 per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld duizend per maand.
In juli hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Ze worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de maanden mei tot en met juli is het aantal mensen buiten de beroepsbevolking gedaald met gemiddeld 4000 per maand.
De werkloosheid is de afgelopen drie maanden vooral toegenomen onder jongeren van 15 tot 25 jaar. Bij deze groep liep de werkloosheid op van 7,9 procent in april tot 8,6 procent in juli. Bij 25- tot 45-jarigen en 45-plussers liggen de percentages aanzienlijk lager.
Het UWV verstrekte in juli 152.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 600 minder dan in de maand ervoor. In juli werden er 20.200 uitkeringen beëindigd en kwamen er 19.500 nieuwe uitkeringen bij.
In vergelijking met juli vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen inmiddels 3 procent lager.
Economen verwachten geen crisis
Economen verwachten ondanks de recessie geen economische crisis in Nederland, zo zeiden ze gisteren al. Econoom Frank van Es van RaboResearch heeft goede hoop dat de economie dit kwartaal weer groeit. Hij ziet niet gebeuren dat de "flinke krimp" van de economie op korte termijn leidt tot een crisis. "De arbeidsmarkt is nog steeds krap en dat is niet zo bij een crisis", verklaart hij.
Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO denkt dat de economie de komende tijd blijft kwakkelen tussen lichte groei en lichte krimp. "Wereldwijd is de economie aan het stagneren, maar Nederland is heel weerbaar. De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal faillissementen laag."
Volgens het CBS is de economie in april, mei en juni gekrompen met 0,3 procent. Drie maanden daarvoor daalde het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent. De daling komt vooral omdat consumenten minder uitgaven en Nederland minder spullen exporteerde. Beide economen hadden juist verwacht dat de economie licht zou zijn gegroeid en waren vooral verrast door de verminderde uitgaven van huishoudens.
Van de Kerke denkt dat dit komt vanwege de hoge inflatie. Die blijft dit en volgend jaar hoog, verwacht de econoom van ABN AMRO, maar minder hoog dan eerder dit jaar. Daarnaast valt hem op dat bedrijven meer hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld verduurzaming. "Vanwege onder meer de opgelopen rentes had ik verwacht dat ze minder zouden investeren", zegt hij.