De werkloosheid in Nederland is in oktober opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in september. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel toe.

In oktober hadden ruim 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast 376.000 werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet kortgeleden naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend.

Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking volgens het CBS met gemiddeld 20.000 per maand.

Volgens het CBS waren er in oktober bijna 9,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand gedaald. Het percentage werkenden kwam hiermee in oktober uit op 72,8. Drie maanden eerder was dit nog 73,3 procent.

Het UWV verstrekte eind oktober 179.000 WW-uitkeringen. Dat is een stijging van 3,9 procent. In alle bedrijfstakken nam het aantal WW-uitkeringen toe.

In de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij, horeca en catering en vervoer en logistiek was de stijging het sterkst. Met name de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij en horeca en catering hebben meer werkgelegenheid in de zomer en zorgen voor meer instroom in de WW na de zomer.

Consumentenvertrouwen daalt in november

Het consumentenvertrouwen is in november verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder, aldus het CBS. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat dan in oktober, terwijl ze even negatief waren over de koopbereidheid. In oktober waren consumenten ook al iets negatiever dan in september.

Het consumentenvertrouwen lag volgens het CBS in november op min 25, tegen min 22 in oktober. Het vertrouwen ligt nog altijd onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, van min 10. In januari 2000 bereikte het vertrouwen de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (min 59).

Het oordeel van consumenten over zowel de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden verslechterde.

Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen even ongunstig als in oktober. Het oordeel van consumenten over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was volgens het CBS wat negatiever en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was iets minder positief.