De werkloosheid in Nederland is in januari gedaald naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Maar dat lijkt mooier dan het is. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De werkloosheid in Nederland is in januari gedaald naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorige maand 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. In december was dat nog 6,6 procent. Helaas daalde de werkloosheid vorige maand om de verkeerde redenen.

De werkgelegenheid nam af. Dat de werkloosheid toch daalde kwam doordat de beroepsbevolking kromp en het aantal inactieven steeg (als je van beroepsgeschikte leeftijd bent en geen baan hebt maar niet actief op zoek bent naar werk ben je volgens het CBS niet werkloos).

De daling van de werkgelegenheid van 42.000 vorige maand was fors, maar ook nietszeggend. In januari daalt de werkloosheid altijd omdat het CBS de cijfers niet aanpast voor seizoensinvloeden.

Wat kunnen we dan wel zeggen over de arbeidsmarkt? Dat deze nog steeds zeer ruim is. Er zijn vier werklozen voor elke openstaande vacature, wat historisch erg hoog is (zie onderstaande grafiek, klik voor vergroting).

vac

2. Zelfs bij Apple houdt het ooit een keer op met de groei. Volgens marktvorsers van Gartner zag Apple in het vierde kwartaal voor het eerste de iPhone-verkopen dalen. Het ging om een krimp van 4,4 procent, waardoor Apples marktaandeel daalde van 20,4 naar 17,7 procent. Apples rivaal Samsung won juist marktaandeel (van 19,9 naar 20,7 procent). Ook het marktaandeel van Huawei (van 5,7 naar 8,0 procent) zat in de lift.

3. Topcentralebankiers van de Amerikaanse Federal Reserve hebben de afgelopen dagen later doorschemeren dat verdere renteverhogingen op de lange baan zijn geschoven. De centrale bankiers zullen het nooit toegeven, maar ook bij de Fed leeft de angst dat de Amerikaanse economie in een recessie beland. Die is namelijk al geruime tijd aan het afkoelen.

Maar hoe dicht zitten de VS bij een recessie? Dat is niet zo heel ingewikkeld. The Conference Board publiceert maandelijks een conjunctuurbarometer die sinds 1960 elke recessie heeft ‘voorspeld’ en in zijn geschiedenis slechts twee keer een vals signaal heeft afgegeven. Deze barometer heet de Leading Indicators, feitelijk een model op basis van macrocijfers die de Amerikaanse overheid wekelijks of maandelijks bekendmaakt. Zodra de Leading Indicators beginnen te dalen, komt er bijna altijd een recessie (op de twee uitzonderingen sinds 1960 na).

De Leading Indicators stegen in januari waarschijnlijk nog met 2,4 procent. Maar in de maanden daarvoor was de stijging veel sterker. Zouden de Leading Indicators in het huidige tempo blijven verzwakken, dan zou de Amerikaanse economie aan het einde van het jaar in een recessie zitten.

(klik voor vergroting)

lei

De vraag is of de Fed het zo ver laat komen. De laatste keer dat de Leading Indicators bijna niet meer stegen was aan het einde van 2012. De Fed moest destijds alle zeilen bijzetten en de derde ronde van obligatieaankopen aankondigen om een recessie te voorkomen.

4. Bij Amerikaanse aandelenbeleggers leeft al lange tijd de vrees dat de beste dagen van de Amerikaanse economie achter de rug ligt. In de onderstaande grafiek staat de S&P 500-index. De gekleurde lijnen geven het 50-; 100-; en 200-daags voortschrijdend gemiddelde aan.

(klik voor vergroting)

SPX Index (S&P 500 Index) Daily 2016-02-18 10-20-28

De laatste keer dat Amerikaanse aandelen er zo beroerd voor stonden was in 2011, toen de eurozone op ontploffen stond.

5. De bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm heeft (nog) niet zo veel vertrouwen in zijn bank als de topman van Wall Streetreus JPMorgan Chase. Volgens toezichthouder AFM kocht Zalm onlangs 11.800 aandelen ABN tegen een prijs van 15,57 per stuk voor een totaal van 183.726 euro. Zalms basissalaris in 2014 was 759.000 euro.

De CEO van JPMorgan Chase, Jamie Dimon, kocht eerder deze maand voor 26 miljoen dollar aandelen in zijn bank. Dat bedrag komt overeen met ongeveer een keer zijn jaarsalaris, dat voor een groot deel gebaseerd is op de beurskoers van de bank.

Dimon en Zalm zijn mogelijk van mening dat de beurskoers van hun werkgever te hard was afgekomen. JPMorgan Chase daalde van 64,13 dollar aan het begin van het jaar naar 52,50 dollar op 11 februari. Inmiddels doet de koers 58,77 dollar.

ABN Amro kelderde in deze periode van 20,67 euro naar 15,23 euro (Zalm lijkt goed te zijn in  bodemvissen). Donderdagochtend steeg de koers 5 procent naar 17,34 euro na het nieuws van Zalms steunaankoop.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

6. Uitblinker op een suf maar hoger Damrak donderdag was uitzender Randstad, dat positief verraste met de jaarcijfers. De uitzender wist te profiteren van de langzaam herstellende Europese arbeidsmarkt en zag het bedrijfsresultaat stijgen met bijna een vijfde.

Volgens Randstad zette de gematigde hersteltrend onverminderd door aan het begin van het eerste kwartaal. In januari en februari steeg de omzet met 6,6 procent, gelijk aan de groei in het vierde kwartaal. Randstad deed aandeelhouders een 30 procent hoger dividend van 1,68 euro per aandeel cadeau. De analistenverwachting was 1,50 euro per aandeel.

7. Europese beurzen bouwden donderdagochtend het herstel van de afgelopen dagen verder uit. Economisch nieuws bleef slecht en de OESO moest daardoor de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie verlagen. Beleggers putten echter hoop uit de schrikreactie van de Fed. De AEX steeg 0,3 procent naar 416 punten en staat daardoor voor de week op een winst van 6,2 procent, waardoor het jaarverlies is teruggebracht tot ruim 5 procent. 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl