De werkloosheid is in oktober licht gedaald tot 4,3 procent van de beroepsbevolking.
De steunmaatregelen van de overheid in de coronacrisis houden de werkloosheid tot nog toe in toom. Dat is ook gunstig voor de huizenmarkt.
Economen verwachten nog steeds dat de werkloosheid in 2021 oploopt, als steunmaatregelen worden afgebouwd.
De werkloosheid in Nederland is vorige maand licht gedaald. In totaal waren in oktober 406.000 mensen werkloos. Dat staat gelijk staat aan 4,3 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Tegelijkertijd kreeg uitkeringsinstantie UWV het drukker door de gedeeltelijke lockdown.
In september bedroeg de werkloosheid nog 4,4 procent. Tussen maart en augustus nam het aantal werkzoekenden nog hard toe door de eerste klap van de coronapandemie, van 273.000 naar 426.000.
Werkloosheid belangrijke indicator voor huizenmarkt
Vooralsnog lijkt het erop of alle steunmaatregelen van de overheid een golf van faillissementen en een sterk stijgende werkloosheid tegenhouden.
Economen verwachten over het algemeen wel dat de werkloosheid in 2021 hoger zal liggen dan dit jaar, als overheidsmaatregelen worden afgebouwd.
In de jongste prognose van het economisch bureau van ING stijgt de werkloosheid bijvoorbeeld naar gemiddeld 5,6 procent in 2021, tegen een percentage van 4,1 procent voor heel 2020.
Eerder dit jaar wezen onder meer economen van ABN Amro erop dat stijgende werkloosheid en toenemend inkomensonzekerheid een belangrijke factor kunnen zijn bij het afremmen van de sterke stijging van de huizenprijzen.
Hoewel economen geen sterke daling van de gemiddelde huizenprijs meer voorspellen voor 2021, is de kans op een 'afkoeling' van de huizenmarkt nog steeds groot.
Economen van ING houden in een donderdag verschenen prognose rekening met een gemiddelde huizenprijs die in 2021 een half procent lager ligt dan dit jaar.
Aantal WW-aanvragen blijft gelijk, maar er is wel grote dynamiek
Door de gedeeltelijke lockdown die half oktober werd afgekondigd, steeg het aantal nieuwe WW-aanvragen bij het UWV sterk. Wekelijks ging het om gemiddeld 8.500 nieuwe aanvragen, een stijging van 37 procent.
Met name uit de horeca, die kampt met gedwongen sluitingen, kwamen veel nieuwe uitkeringsaanvragen. Omdat er evenveel WW-uitkeringen werden beëindigd bleef het totale aantal uitkeringen gelijk op 278.000.
"Het totaal aantal WW-uitkeringen bleef in oktober wel gelijk, maar daaronder gaat een hele dynamiek schuil", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. "Want het aantal nieuwe WW-uitkeringen is in diezelfde maand met ruim een derde toegenomen." Witjes verwacht dat het aantal nieuw uitkeringen nog verder zal stijgen.
Naast werklozen, is er nog een veel grotere groep van 3,8 miljoen mensen die niet werkt maar ook niet tot de beroepsbevolking wordt gerekend. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld wegens ouderdom niet voor werk beschikbaar zijn, maar ook mensen die niet recent hebben gezocht naar een baan. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5000 per maand gedaald.