De werkloosheid in Nederland is licht gedaald. In maart waren er 7.000 minder mensen werkloos. Dat is 8,7 procent van de beroepsbevolking.
In totaal zijn er nu 684.000 werklozen in Nederland, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
De daling betekent niet automatisch dat meer mensen betaald werk hebben. De werkloosheid neemt volgens het CBS iets af doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.
De werkloosheid loopt al lange tijd langzaam op en bedraagt nu ruim een jaar meer dan 8 procent van de beroepsbevolking. Alleen in het najaar van 2013 was er een korte dip.
De stijging van de werkloosheid in het eerste kwartaal kwam vrijwel volledig voor rekening van vrouwen van 25 jaar en ouder. Gemiddeld kwamen er maandelijks 6 duizend werkloze vrouwen van deze leeftijd bij.
Dit hangt samen met het relatief grote banenverlies in de zorg en de handel eind vorig jaar. In deze sectoren zijn veel vrouwen werkzaam.
Het aantal mensen met een WW-uitkering nam in maart met 1,4 procent af tot 454.000.
Het werkloosheidspercentage volgens de internationale standaard, de zogenaamde ILO-definitie die ook door Europa wordt gehanteerd, is nu 7,2 procent tegen 7,3 procent in februari. Het verschil met het CBS-cijfer komt doordat Nederlanders met een klein baantje van minder dan twaalf uur per week, die graag meer willen werken bij het CBS wel meetellen als werkloos en bij de ILO niet.
Lees ook
Mathijs Bouman: wanneer gaat de werkloosheid echt dalen?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl