• De werkloosheid in Nederland bleef in juni 2024 stabiel op 3,6 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Het aantal WW-uitkeringen daalde met 1,7 procent tot 168.000.
  • De beroepsbevolking groeide met 105.000 personen in vergelijking met een jaar eerder, waarbij zowel het aantal werkenden als werklozen toenam.
  • Lees ook: Jongere werklozen massaal op zoek naar bijbaantjes

In juni waren 370 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is, net als in mei, 3,6 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden bijna niet veranderd. In deze periode nam het aantal werkenden wel toe en liep het aantal WW-uitkeringen af.

CBS

Maar liefst 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hadden in juni geen betaald werk. Het ging, naast de 370 duizend werklozen, om 3,2 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht en/of daarvoor niet direct beschikbaar waren.

Dit zijn bijvoorbeeld scholieren en studenten, mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Over de afgelopen drie maanden kromp deze groep mensen met gemiddeld 5.000 per maand.

Aantal WW-uitkeringen daalt vooral in de bouw

Eind juni verstrekte UWV 167,8 duizend WW-uitkeringen. Dat is een daling van 3.000 uitkeringen (-1,7 procent) vergeleken met mei. Het aantal WW-uitkeringen neemt in deze periode vaak af, omdat er vanaf het voorjaar in bijvoorbeeld de bouw en de landbouw weer meer werk is.

In juni kwamen er 18,7 duizend uitkeringen bij en werden er 21,7 duizend beëindigd.

Vergeleken met vorige maand daalde het aantal WW-uitkeringen het sterkst in de sectoren bouw (-8,0 procent), uitzendbedrijven (-6,2 procent) en landbouw, groenvoorziening en visserij (-5,3 procent).

De enige sectoren met een toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen behoren allemaal tot de industrie: metaalindustrie (+1,0 procent), voeding- en genotmiddelenindustrie (+0,6 procent) en overige industrie (+0,3 procent). In absolute aantallen is de stijging in deze sectoren wel beperkt.

LEES OOK: Structurele krapte dreigt op de arbeidsmarkt – half miljoen professionals nodig in tech, zorg en geschoolde praktische beroepen